Jelena Dojčinović: Svjetski kup još dugo neće doći u BiH

Jelena Dojčinović

O radu Skijaškog/Smučarskog Saveza Bosne i Hercegovine, problemima (prije svega financijskim) koja ga prate, (ne) brizi države, planovima i takmičenjima koji nas očekuju u ovoj godini, budućnost bh. skijanja, za portal NEWSBLIC govorila je Jelena Dojčinović, generalni sekretar Saveza.

Kakva je financijska situacija u Skijaškom savezu BiH? Kako ste osigurali sredstva za nastup na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu, za ovogodišnje pripreme reprezentativaca, kao i za ostala takmičenja?

Za SP u Beaver Creek smo osigurali sredstva preko raznih projekata iz inostranstva. Isto važi i za sva druga takmičenja, Međunarodna skijaška federacija prepoznaje naš rad i finansijski nas dosta podržava. Uglavnom, snalazimo se.

Koliko je sredstava potrebno na godišnjem nivou za normalan rad Saveza?

Zavisi šta se podrazumjeva pod normalnim radom Saveza. Nije ni pet miliona KM dovoljno ako će se sve reprezentacije pripremati i imati opremu kao vrhunski sportisti. Ipak, mi imamo super rezultate sa budžetom od godišnje 400.000 KM, a to se sve dijeli na četiri sporta: alpsko skijanje, biatlon, ski trčanje, snowboard i na kraju na rad kancelarije.

Koliko takmičara je ukupno u programu Saveza?

Savez se bavi reprezentacijama od dječijih do seniorskih. Trenutno imamo u alpskom skijanju u Juniorskoj i Seniorskoj reprezentaciji osam takmičara i takmičarki, Dječiju reprezentaciju čini osam djece; u snowboardu četiri reprezentativca, Ski trčanje osam, Biatlon šest. Ovi brojevi se često mjenjaju s obzirom da takmičari napreduju ili nazaduju, ili odustaju od bavljenja sporta na ovaj način.

Da li ste zadovoljni za pomoći države, ako je uopšte ima?

Nažalost nismo zadovoljni. U BiH se mora pod hitno mijenjati sistem finansiranja. Kod nas je trenutno stanje u BiH da i klubovi i savezi i OK BiH dobija novac iz iste kase, a onda se očekuje da samo Savez ulaze u takmičare. To je nemoguće sa ovim sistemom. Ima tu dosta stvari koji se vežu na ovaj problem, počev od zastupljenosti sporta u osnovnim školama, pa do podrške vrhunksim sportistima koji idu na Olimpijske igre. Može se o tim problemima napisati knjiga.

Da li u dogledno vrijeme postoji mogućnost da se na nekoj od naših olimpijskih planina održi neka utrka Svjetskog kupa? Koliko košta organizacija nekog takvog takmičenja?

Za sada to nije moguće, a nije ni u skorijoj budućnosti da budem iskrena. Ponekad mislim da nismo ni svjesni sta se sve mora promijeniti da bi se uopšte o tome moglo raspravljati. Veoma je skupa organizacija takvog takmičenja pa čak i kada imate infrastrukturu potrebnu za to, vertikalni transport, sistem vještačkog zasnježivanja dužinom čitave staze, dodatne opreme neophodne za pravljenje ledene staze po kojoj se danas vozi Svjetski kup, ratraka itd., a da ne govorimo u našem slučaju kad ništa od toga nemamo. Ako bi mogli zamisliti da sve to imamo, i da nam neko pokloni koji milion opet nije jednostavno, jer je potrebno ubaciti se u kalendar Svjetskog kupa koji se pravi za unaprijed četiri godine. Mi smo imali pokušaj organizacije takmičenja Evropa kupa koje je veoma značajno takmičenje, ali nismo izdržali do kraja. Nakon test trke koja je prošla odlično sve je krenulo nizbrdo. Nažalost, to smo mi. Jedino veliko takmičenje u budućnosti je EYOF 2019. ako ga uspijemo održati. Nadam se iskreno da će država BiH stati napokon iza ovakvog projekta.

Na kojim će se takmičenjima pojaviti naši skijaši ove godine?

Ove godine od velikih takmičenja imamo Olimpijske igre mladih (YOG) koje će se održati u Lilehameru (Norveška) u februaru mjesecu. Predstavljat će nas pet takmičara iz alpskog skijanja, ski trčanja i biatlon: Trebalo je biti šest ali nažalost alpinac Matin Kamenica je imao hitnu operaciju i nije uspio da vozi trke koje su bile neophodne za osvajanje potrebnih bodova. BiH će predstavljati: Elvedina Muzaferija – alpsko skijanje, Teodora Đukić i Boris Škipina – biatlon, Miloš Čolić i Katarina Bogdanović – ski trčanje. Tu je i Svjetsko prvenstvo u biatlonu gdje će nastupati naša najbolja takmičarka Tanja Karišik.

Kakva je budućnost bh. skijanja? Koliko su mladi zainteresirani za ovaj poprilično skup sport? Imamo li nekih izuzetnih talenata poput Elvedine Muzaferije koja je nedavno pobijedila na juniorskom prvenstvu u Bugarskoj?

Kod nas je teško govoriti o budućnosti, je je sve neizvjesno, od finansiranja, do vremenskih uslova, do problema u državi i odnosa prema sportu. Ali dobro, naša politika nije da kukamo već da radimo koliko možemo. Smatram da postoji budućnost, imamo dosta talentovanih takmičara baš kako ste i spomenuli Elvedina Muzaferija je sigurno jedna od njih. Tu je i Marko Šljivić, Eman Emrić, Emir Lokmić, Igor Laikert trenutni reprezentativci alpskog skijanja. Dolaze i novi juniori, Sara Šišić, Matin Kamenica, Tanja Karišik, Sara Mumović, Snežana Borovčanin, Stefan Lopatić, Dejan Mumović – biatlonci, Mladen Plakalović, Katarina Bogdanović, Stefan Anić i drugi – ski trčanje, sve su to sportisti koji su se opredjelili za sport i mi im u tome pomažemo koliko god možemo.

OSTAVI KOMENTAR