Peter Prevc zbog navijača nije znao da li je na Planici ili u Austriji

Peter Prevc s tri pobjede osvojio je Novogodišnju turneju, te tako postao drugi Slovenac u povijesti koji je osvojio to takmičenje. “Pero Mišica”, kako ga zovu Slovenci, naslijedio je Primoža Peterku koji je Turneju osvojio prije 19 godina.

“Lijepo je što sam bio dva puta drugi u Svjetskom kupu, osvajao medalje na Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu, ali ovo… Ovo je nevjerojatno, fantastično”, rekao je 23-godišnji Prevc nakon slavlja u Bischofshofenu.

Na posljednjoj stanici Novogodišnje turneje imao je podršku čak sedam hiljada Slovenaca.

"Toliko slovenskih zastava sam vidio s vrha skakaonice… Kao da smo na Planici. Oni su me gurali naprijed, zbog njih sam motiviraniji i više fokusiran na skok. Ovo je bilo savršeno. Nisam znao jesam li na Planici ili u Austriji. Bischofshofen je bio slovenska pokrajina."

Novi kralj Turneje uoči posljednjeg dana takmičenja nije mogao spavati.

"Probudio sam se već u šest ujutro. Jednostavno, nisam mogao spavati. Ni dan ranije nisam spavao. Pogledao sam film, očistio jaknu, doručkovao, otišao na skakaonicu… U glavi mi je samo bio skok. Ugasio sam mobitel, nisam čitao vijesti. Pobjeda mi je ušla u podsvijest i nisam imao mira."

Jakov Fak, nekada hrvatski, a danas slovenski biatlonac, čestitao je Prevcu.

“Pero, u ime cijele biatlonske reprezentacije, čestitke za ovaj historijski uspjeh. Znam koliko si skokova morao odraditi na treninzima za takav uspjeh, koliko truda i žrtve je potrebno za takav rezultat. Sretan sam što ti je to uspjelo.”

Čudesnom Prevcu sljedeći cilj je zlato na Svjetskom prvenstvu u letovima, a zatim i osveta Severinu Freundu za dramatičan poraz u prošlosezonskoj borbi za Svjetski kup.

OSTAVI KOMENTAR