Vučijak za N1 o Inicijativi za Bjelašnici i Igman: Želimo funkcionalno skijalište

Foto: N1

Emir Vučijak, planinar i jedan od pokretača Inicijative za Bjelašnicu i Igman kojom traže bolje uslove i kvalitetnije sadržaje na bh. planinama, za N1 je govorio o razlozima za pokretanje ove inicijative.

Kazao je da su razlozi očigledni.

“Dovoljno je da izađete i pogledate kako izgledaju Igman i Bjelašnica danas, kako izgledaju zimi, a da pogledamo planine u okruženju, da vidimo da smo mi zaista daleko”, istakao je.

Vučijak tvrdi da nedostaje jedan dobar strateški plan.

“Mi zapravo ne znamo šta hoćemo od Bjelašnice. Dvadeset godina se radi sve nešto polovično, nedorečeno, mnogo je pogrešnih investicija. Mi smo odlučili da se nekako samoorganizujemo. Rekli smo – pa dobro više, dokle ovako. Okupili smo jednu veliku masu, prije svega skijaša, ali i planinara, sa željom da vidimo šta mi možemo uraditi da pomognemo. Da ne čekamo to rješenje s neba, jer očigledno neće doći i tako smo pokrenuli Inicijativu”, ispričao je.

Kazao je da su uspjeli postići da ih vlast vidi kao partnere.

“Neki koraci jesu simbolični, ali oni oslikavaju ono što građani ove zemlje žele. Mi želimo bolje”, istakao je.

Pojasnio je šta se želi postići ovom Incijativom.

“Mi želimo funkcionalno skijalište, koje je čak i veće od ovog obima koje je sada, koje će raditi zimi u punom kapacitetu. Kad platimo kartu da skijamo cijeli dan. Također, želimo da ljeti imamo sadržaje, jer veliki ski centri u Alpama više novca zarađuju ljeti nego zimi”, kazao je gost Novog dana.

Vučijak je naveo da je Incijativa organizovala do sad nekoliko akcija.

“Planina je naša. Ne želimo prljavu planinu, pa smo jedan dan organizovali akciju čišćenja. Preko 400 vreća smeća smo skupili samo u Babinom dolu. Sad želimo da se postave korpe, jer turisti moraju negdje baciti smeće, hajde da vidimo ko je nadležan za korpe. Vidjeli samo na Bjelašnici da ima kamenja na stazama, za iduću godinu imamo ozbiljniji plan navlačenje zemlje i zatravljivanje, ali skupilo se nas stotinjak i kupili smo taj kamen. Četiri prikolice smo pomjerili kamena sa staze i tu je sad travnata površina”, pojasnio je Emir Vučijak u razgovoru sa Minelom Jašar-Opardija.

Kompletno gostovanje na N1 TV možete pogledati na linku: OVDJE

Izvor: N1