Seb Toutant: snowboardom preko 22 prepreke u jednom kadru

U svom novom video projektu šampion u snowboardingu Sebastien Toutant vozi na jedinstvenoj snježnoj stazi sa preprekama, inspirisanoj njegovim kućnim parkour video uradcima snimanim u vrijeme pandemije koji su postali viralni na društvenim mrežama.

Sebastien Toutant je jedan od najboljih snowboardera na planeti,vlasnik zlatne medalje u snowboardingu u disciplini big air sa Olimpijskih igara i Red Bull sportista. U svom novom videu, „The Obstacle Course“ (staza sa preprekama), Toutant još jednom testira svoje umijeće na snijegu, na jednoj od tehnički najzahtjevnijih i najizazovnijih staza u svojoj karijeri. Staza je izgrađena na padinama jednog od lokalnih skijališta u Quebecu, Ski La Reserve u Saint-Donatu.

Kako se njegova karijera razvija, Seb želi pokazati da ima šta ponuditi i van takmičarske arene. U novom videu za Red Bull TVon realizuje svoje kreativne zamisli i pomjera granice vozeći na jedinstvenoj i ambiciozno osmišljenoj stazi sa preprekama, završavajući karakterističnim potezom koji je postao njegov zaštnini znak – košarkaškim šutom iza leđa.

Cilj mu nije bio samo uspješno savladati sve 22 prepreke, već i učiniti to u jednom pokušaju te cijeli spust od vrha do podnožja snimiti u jednom kadru – što je bio pravi izazov.

„Takmičim se više od 16 godina, što je jako dugo. Pokušavam osmisliti nove stvari u ovom sportu i snimiti još videa, te pokazati da sam dobar i u drugim stvarima osim takmičenja. Strast prema snowboardingu sam uvijek održavao oslanjajući se na svoju kreativnu stranu. Nema loših ili pogrešnih ideja, morate razmišljati van okvira i stalno pomjerati svoje granice ako želite postići velike stvari“, kaže Toutant.

Od pronalaženja lokacije do samog snimanja, video prati proces u kojem Toutant prepreke iz svog stana preslikava na snježnu stazu u svojoj rodnoj provinciji. Uz pomoć kompanije Today’s Park, koja se bavi uređenjem snježnih parkova, gledao je kako se njegove rukom crtane skice grade na planini i postaju stvarnost. Pored vremenskih prilika, jedan od najvećih izazova bio je podesiti sve dijelove staze tako da se neosjetno smjenjuju i čine jednu cjelinu.

Video kombinuje elemente parkoura, akrobatskih trikova i snowboardinga. Samo snimanje je donijelo niz izazova, a poseban pritisak bio je snimiti cijeli video u jednom kadru. U projektu su zabilježeni jedinstveni trenuci borbe i istrajnosti, tokom kojih Toutant savladava dio po dio staze i napreduje ka svom krajnjem cilju: jednom besprijekornom spustu od vrha do podnožja.