Nastavljeni nepovoljni uslovi za organizaciju skijanja

Olimpijski centar Jahorina obavještava skijaše i ljubitelje Jahorine da u skladu sa trenutnim meteorološkim uslovima i vremenskim prognozama skijanje na Jahorini će ovog vikenda, od 23. do 25. decembra, biti moguće na poligonu Poljice, zahvaljujući isključivo SnowFactory sistemu osnježavanja. Na pomenute dane u terminu od 9 do 16 časova u pogonu će biti i Gondola Poljice za panoramsku vožnju do vrha kao i Olimpijski bar koji će biti dostupan za goste i u subotu 24.12. od 20:30 časova za nastup Ane Bekute.
U skladu sa trenutnim vremenskim prognozama i pojavom temperaturne inverzije tokom koje se bilježe niže temperature vazduha u gradu nego na planini Olimpijski centar Jahorina obavještava skijaše da adekvatna i bezbjedna priprema skijaških staza neće biti moguća u narednih 15 dana. Dakle, nažalost, do 5. januara neće biti moguće organizovati skijanje na Jahorini, ukoliko ne dođe do promjene meteoroloških uslova i pojave temperaturnog minusa koji je neophodan za funkcionisanje sistema za vještačko osnježavanje.
Olimpijski centar Jahorina je uložio sve napore i u prethodnom periodu preduzeo sve aktivnosti neophodne za početak sezone. Ski staze su uređene, žičare remontovane i jezera za vještačko osnježavanje u potpunosti napunjena vodom. Da bi tradicionalni sistem vještačkog osnježavanja adekvatno funkcionisao neophodno je da temperatura vazduha bude -3 stepena celzijusa ili niža, takođe za potpuni efekat neophodna je i niža vlažnost vazduha. SnowFactory sistem osnježavanja koji proizvodi snijeg na temperaturi do +15 stepeni nabavljen je prvenstveno za potrebe organizacije takmičenja Ski Kup-a na ski stazi Prača premješten je na poligon Poljice i konstantno je u pogonu. Nažalost jedan SnowFactory sistem nema kapacitet da osnježi kompletnu Jahorinu.
U cijelom regionu su zabilježene znatno više temperature nego što je trend za ovo doba godine i svi ski centri u cijeloj bivšoj Jugoslaviji imaju veliki izazov kada je organizacija skijanja u pitanju. Iz ski centra Jahorina su se zahvalili skijašima na razumijevanju i iskazali nadu da će se vremenske prilike promjeniti te da će Jahorina uskoro dočekati skijaše u punom sjaju.

Izvor: OC Jahorina