Saudijska Arabija usred pustinje gradi skijalište vrijedno 500 milijardi dolara

Trojena će imati staze različite težine i pokrivaće planinske vrhove u Tabuku u severozapadnoj Saudijskoj Arabiji. Mirror Line će biti veći od Kneževine Monako i Gibraltara zajedno. Grad će uključivati marinu za jahte, tržne centre, luksuzne kuće i stadion u punoj veličini.

Saudijska Arabija želi da izgradi ogromno skijalište usred pustinje. Očekuje se da će megaprojekat, nazvan Trojena, koštati oko 500 milijardi dolara.

Nije riječ samo o konceptu, već je Saudijska Arabija počela da ga gradi. Azijska zemlja je toliko ozbiljna u vezi sa projektom Trojena da se obavezala da će biti domaćin Zimskih azijskih igara 2029. godine.

Kraljevina će biti prva u zapadnoj Aziji koja će biti domaćin igara, prenose strani mediji.

Trojena će imati staze različite težine i pokrivaće planinske vrhove u Tabuku u severozapadnoj Saudijskoj Arabiji. Neke od tih planina su i do 2.600 metara nadmorske visine, prenosi Bizlife.

Skijalište će biti dio ogromnog projekta pod nazivom NEOM – futuristički grad koji će se protezati preko pustinje i planina, pa sve do Crvenog mora.

Mirror Line je zamišljen kao horizontalni neboder. Bit će napravljen od stakla dizajniranog da reflektuje svjetlost i bit će dovoljno velik da primi do devet miliona stanovnika.

Dizajniran od strane Morphosis Architects, kompanije sa sjedištem u Santa Moniki u Kaliforniji, sastojat će se od dvije identične zgrade koje idu paralelno jedna sa drugom. Konstrukcija će biti dugačka 168 kilometara, visoka 500 metara i široka 200 metara.

Ako se izgradi po tim mjerama, Mirror Line će biti veći od Kneževine Monako i Gibraltara zajedno. Grad će uključivati marinu za jahte, tržne centre, luksuzne kuće i stadion u punoj veličini.

Satelitski snimci pokazuju da je u gradu već postignut napredak.

Mirror Line, zajedno sa pustinjskim skijalištem Trojena, cijeli projekat NEOM, košta više od triliona dolara prema procjenama.

Saudijska Arabija planira da završi skijalište na vrijeme, za Zimske azijske igre 2029. i ostatak megagrada do 2030. godine. To je ambiciozan plan, ali ako bude uspješan, učinit će Saudijsku Arabiju jednom od najpopularnijih turističkih destinacija na Bliskom istoku.

Izvor: ski.ba, izdvojeno.ba