Nastavlja saradnju sa slovenačkim trenerima: Esma Alić o pripremama za Svjetsko prvenstvo u Italiji

Na skijama još od malih nogu, peterostruka državna prvakinja u svojoj kategoriji, koju je 2019. godine Sportski savez BiH proglasio sportskom nadom za BiH, ovih dana vrijedno trenira i priprema se za predstojeće utrke u alpskom skijanju.  

Esma Alić široj javnosti je poznata i po tome što je na ceremonijama otvaranja EYOF-a i na Olimpijskim igrama mladih (YOG) u Švicarskoj nosila bh. zastavu. Ova 18-godišnja skijašica u juniorskoj reprezentaciji je od svoje 15-te godine, a Bosnu i Hercegovinu bi trebala predstavljati na Svjetskom prvenstvu koje će se održavati u Italiji u februaru 2021. godine.

Pripreme za predstojeću sezonu prilagodila je epidemiološkim mjerama, te se više posvetila kondicionim pripremama.

  • Ljetne pripreme su prošle bez treninga na snijegu ali sam to iskoristila da radim više na kondicionim pripremama što je svakako važan dio trenažnog procesa – navela je za ski.ba Esma Alić i dodala kako se zbog nedostatka trenera ženske reprezentacije BiH, u oktobru pridružila muškoj reprezentaciji BiH na skijaškim treninzima na Hintertux glečeru u Austriji.

Poslije Austrije, mjesec dana je boravila u Sloveniji gdje je ostvarila saradnju sa njihovim trenerima.

  • Saradnju sa slovenačkim trenerima ću nastaviti i u januaru 2021. godine. Mislim da će to za mene predstavljati veliki korak dalje i već imam odlično iskustvo u sasvim novom okruženju – pojasnila je Esma i naglasila da je za predstojeće utrke kondiciono spremna, ali da joj nedostaje više treninga na snijegu.

Obzirom da se utrke pomjeraju i otkazuju zbog pandemije, trenutno nema definisan plan kada će i na kojoj utrci voziti, ali se raduje izazovima koje donosi Svjetsko prvenstvo u Italiji.

  • Skijaški savez BiH me je prijavio na Svjetsko prvenstvo koje se u februaru 2021. godine održava u Italiji – potvrdila nam je skijašica.

Pojasnila nam je kako će joj za dobre rezultate trebati više treninga na snijegu.

  • Teško je sa sigurnošću reći da ću uspjeti da se dovoljno dobro spremim jer mi još uvijek nedostaje skijaškog treninga – istaknula je Esma i dodala da se u svakom slučaju raduje novim izazovima.