Za vikend novi val otvaranja austrijskih skijališta

Povoljno vrijeme i naglo zahlađenje prethodnih sedmica omogućilo je brojna uranjena otvaranja skijaške sezone. Posljednje zatopljenje odnijelo je dio snijega, no situacija je još uvijek povoljna. Donosimo kratki pregled.

Nakon austrijskih skijaških ledenjaka koji su tokom jeseni bilježili odlične snježne uvjete, među prvim “nižim” skijalištima u Austriji otvorio se Turracher Höhe, koji je u radu još od 10.11. s otvorene dvije skijaške žičare. Praktički istovremeno s radom je krenuo i Schladming, gdje se trenutno (na području Planaia, nap.a.) može skijati na 11 staza. Osim toga u radu su i pojedine staze u sklopu Hauser Kaiblinga, Reiteralma te Grossarltala.

Od popularnijih skijališta našim skijašima svakako valja spomenuti kako je u radu i područje Flachaua s također 11 otvorenih skijaških staza. Tu je i Zauchensee i Flachauwinkl gdje je u radu 6 staza, a u radu je i Zell am See, odnosno predio Schmitten. Obertauern bilježi odličnu snježnu situaciju te je za skijaše otvoreno 17 skijaških žičara, a već prilikom vrlo ranog otvaranja skijališta (16.11.) bilo je moguće napraviti čitavi krug na skijama (“Tauernrunde”, nap.a.).

Od vikenda pred nama s radom će krenuti i Katschberg, koji trenutno broji do 30-ak cm snijega, a prvih skijaških dana u ovoj sezoni na Katschbergu će u radu biti 9 skijaških staza i 5 žičara. U rad će od sutra i Wagrain, u sklopu salzburškog Ski Amadea, te tirolski Mayrhofen.

Svakako valja napomenuti kako je prognoza za naredne dane sve povoljnija. Od predstojećeg vikenda temperature će biti u padu, a anticiklona će podariti vrlo vedro i noću hladno vrijeme što će mnogim skijalištima omogućiti dodatnu pripremu i otvaranje skijaških staza.

Takav rasplet vremena na ruku će ići i slovenskim skijalištima, od kojih su neka za naredni vikend planirala otvaranje sezone, no vrlo izražena ciklona uspješno je otopila većinu napadalog i napravljenog snijega. Slovenija će tako, usprkos ranijim najavama, ipak još malo morati pričekati povoljnije vrijeme za početak skijaške sezone.

OSTAVI KOMENTAR