Nekoliko razloga zašto posjetiti Vlašić

Postoji više razloga zašto da dođete i boravite na Vlašiću. Zato što i za kratko vrijeme boravka na Vlašiću apsorbirate pozitivnu planinsku energiju i osjećate se opušteno, piše travnicki.ba

Zato što je Vlašić idealna destinacija ako ste anemični i imate lošu krvnu sliku. Vlašić je prostor za hiperprodukciju crvenih krvnih zrnaca.

Na Vlašiću, u prirodi, možete degustirati jedan od najboljih autohtonih bh. sireva, Travnički (Vlašički) ovčji sir.

U ljetnom periodu, kada su visoke i nepodnošljive temperature u gradovima, na Vlašiću je idealnih 25 stupnjeva, dobar i kvalitetan san vam je zagarantiran… dovoljan razlog za početak?

Na Vlašiću možete piti čistu planinsku vodu i na preko 1700 m.n.v., jedan od rijetkih izvora na tim nadmorskim visinama u BiH, a kažu da ima i stečaka (stari nadgrobni spomenici) na tim visinama… istražite i potražite…

Mirisna polja u ljetnom periodu djeluju ljekovito i opuštajuće, uz vlašićki čaj, puni užitak.

Želite naučiti skijati ili “bordati”, Vlašić je idealna destinacija za početnike. Blagi tereni, pristupačni baby-ski liftovi i licencirani ski- instrukturi će vas za kratko vrijeme naučiti vještini surfanja na snijegu.

Poznata je uzrečica, “Ako mrzite zimu dođite na Vlašić” jer Vlašić zimi nije hladan, pristupačan je i savladiv. Vlašić odiše toplinom i gostoprimstvom uz mali broj olujnih i veliki broj sunčanih dana.

Volite skijanje ili “bordanje”, rekreativno, bez nekog jakog tempa ili “norme”, Vlašić je sa svojih 10-12 km staza srednjeg nivoa nagiba idealno mjesto za vas.

Ako već niste, doživite noćno skijanje, vrijedi i iskreno preporučujemo taj užitaj.

Pogodnost Vlašića (Babanovca) leži u tom što na skijalište možete pristupiti direktno iz hotela, pansiona, vikendice ili apartmana, bez posebnih transfera i dodatne vožnje.

Babanovac je samo jedan mali dio Vlašića, zimi uz vodiča, možete iznajmiti motorne sanke ili na krpljama ili nordijskim skijama se uputiti u nepregledna prostranstva ove planinske ljepotice sa fascinantnom prirodom u zimskom ambijentu.

Izvan zimskog perioda, za početak pređite obilježenih 70-ak km biciklističkih staza, iznajmite quad, ili sa vodičem se uputite u planinarske pohode i uživajte krajolicima planine Vlašić, usput možete svratiti u jedan od katuna te probati tradicionalne gastro specijalitete.

Ljeti, jeste li probali riblje delicije kod Ibre na Ugru ili specijalitete Eko farme Šalak tijekom čitave godine na Babanovcu, još niste?

Nakon skijanja, pa kod Harija na travničke ćevapčiće, ili na pitu kod Seje neprocjenjivo, to ima samo na Vlašiću!

Vlašić je planina sa niz atraktivnih rijeka i rječica, jedna od najpoznatijih je Ugar sa svojim pritokama i prelijepim vodopadima, vrijedi posjetiti.

Sportska dvorana na planini, jedna rijetkost u našem bh. okruženju, idealno mjesto za sportske pripreme. U maju možete pratiti poznati međunarodni turnir u košarci i upoznati mlade buduće zvijezde košarke.

Na Vlašiću raste Rosa Bradis, ruža bez bodlji, kažu kad se presadi u urbane sredine da postane bodljikava… provjerite.

Bavite se paraglajdingom, područje Galice na Vlašiću je idealan prostor za vas, usput bit ćete zadivljeni prelijepom vizurom i širinom vidika ka drugim područjima središnje Bosne i daleko dalje sa odličnih vidikovaca na Pješčari, Srnskoj stijeni ili sa drugih atraktivnih lokaliteta.

Oktobar mjesec, dosadan, kišovit… pravo vrijeme za lješkarenje i odmor na planini, a navečer do Travnika i posjetite jedan od programa Andrićevih dana kulture.

Znate li da na Vlašiću ima mini zoo vrt, upoznajte ga i usput možete probati adrenalinski park, vidjeti mala jezerca sa patkama ili možda sjesti u čamac i upotpuniti boravak na planini.

Vlašić je generalno cjenovno povoljna planinska turistička destinacija poželjna cijele godine sa raznolikim ponudama za različite ukuse i “dubine džepa”.

Mogućnost wellnessa i spa sa korištenjem zatvorenih bazena odličnih vlašićkih hotela sa pogledom na skijališta u zimskom periodu je poseban doživljaj.

I na kraju, sa Vlašićem postajete prijatelj jer je Vlašić planina koja ima dušu…

OSTAVI KOMENTAR