Još nekoliko sati do početka FIS Europa kupa na Bjelašnici

Timovi obavili trening

Za nekoliko sati na Bjelašnici očekuje nas skijaški spektakl FIS Europa kup u alpskom skijanju za žene u Super – G disciplini. Sve je spremno za ovaj najveći skijaški događaj u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 12. i 13. februara na 39. godišnjicu XIV Zimskih olimpijskih igara.

Povodom najavljenog dvodnevnog takmičenja, u petak je u OC Bjelašnica održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici OC Bjelašnica, NLB Banke d.d. Sarajevo, MasterCard i Visit Sarajevo govorili o važnosti ovog događaja za razvoj takmičarskog skijanja i sporta.

 „Infrastruktura na Bjelašnici je primarno napravljena za održavanje sportskih takmičenja u brzim disciplinama za vrijeme ZOI’84. Stoga je OC Bjelašnica i danas opredijeljena za ulaganja u razvoj takmičarskog sporta i sportista. Bjelašnica je zaslužila jedno ovakvo veliko takmičenje koje će je vratiti na mapu vodećih svjetskih takmičarskih destinacija u skijanju. Da smo na dobrom putu potvrđuje činjenica da vlada veliko interesovanje za Europa kup i da nam dolaze skijašice koje su rangirane među top 10 trenutno najboljih skijašica Europa kupa.  Nakon tri sezone uspješne organizacije Europa kupa, OC Bjelašnica će biti aplikant za organizaciju takmičenja u Svjetskom kupu. Izuzetno mi je drago što se FIS Europa kup vraća na Bjelašnicu na 39. godišnjicu ZOI’84, ali i da će najbolja bosanskohercegovačka skijašica, Elvedina Muzaferija, imati priliku da se prvi put takmiči na domaćem terenu“, rekao je Jasmin Mehić, direktor KJP „ZOI’84“.

Učešće na Super-G utrci prijavilo je preko 60 takmičarki iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Kanade, Njemačke, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Švicarske. Sve takmičarke će se takmičiti oba dana kupa.

Većina timova je stigla na Bjelašnicu nekoliko dana prije zvaničnog datuma utrke kako bi održali treninge.

 „Staza je u izvanrednom stanju što je dodatno potvrđeno na treninzima najjačih i najmasovnijih ekipa koje su na Bjelašnici. Posebno smo sretni što je više od pola prijavljenih timova za Europa kup odabralo upravo Bjelašnicu za trening između takmičenja, umjesto bilo kojeg drugog trening ski centra u Europi. Zahvaljujemo članovima radnih grupa koji su nam pružili važnu podršku u pripremi staze koja je u skladu sa najvećim FIS standardima“, rekao je Sead Čaušević šef staze FIS Europa kupa u OC Bjelašnici.

Stazu za utrku pohvalili su timovi koji već borave na Bjelašnici, a tim Austrije je već uputio javnu pohvalu kvaliteta staza zajednici Europa skijaškog kupa.

Početak prve utrke planiran je za 12.02.2023. sa početkom u 11.00 sati, dok će se druga utrka održati 13.02.2023. sa početkom u 10.00 sati. Ulaz na obje utrke je besplatan. Svi gledatelji će uz praćenje vrhunskog skijanja imati priliku uživati u ceremoniji dodjele nagrada pobjednicama i Après-Ski party-u.

NLB Banka, MasterCard i Visit Sarajevo pružili značajnu podršku FIS Europa kupu

NLB Banka Sarajevo, kao partner OC Bjelašnica kontinuirano podržava razvoj skijanja, bilo da je riječ o rekreativnom ili takmičarskom skijanju.

”Drago nam je da NLB Banka Sarajevo podržava FIS Europa kup na Bjelašnici, a posebno na simboličan datum kao što je obilježavanje godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara. Naš dom je u ovom regionu i želimo stvarati i unaprijediti ovaj region prilika, posebno kroz podršku sportu. Skijanje je sport koji je stvorio najpopularnije i najinspirativnije priče, a nama je izuzetno zadovoljstvo biti dio ove prestižne skijaške priče. Vođeni sloganom ”Svi na skijanje” ponosni smo da je ovu skijašku sezonu obilježila zajednička inicijativa NLB Banke, KJP ”ZOI’84” OCS i MasterCard-a u okviru koje ćemo u saradnji sa SOS Dječijim selima u BiH omogućiti besplatno skijanje za svako dijete iz SOS sela, izjavila je Lidija Žigić, predsjednik Uprave NLB Banke d.d., Sarajevo.  

Korisnici MasterCard-a već godinama uživaju u posebnim pogodnostima i iskustvima kada je riječ o bh. olimpijskim planinama, ali i planinama u regionu.

Jako smo sretni  što zajedno sa  našim partnerima NLB Bankom i OC Bjelašnica ove godine imamo priliku biti dio podrške ovako važnog sportskog takmičenja kakve smo navikli do sada gledati u Kitzbuhel-u i drugim velikim europskim skijalištima, a sada imamo priliku da donesemo još bolja i nezaboravna zimska iskustva i dio atmosfere najvećih europskih ski-centara i na našu Bjelašnicu”, rekao je Amir Trokić, direktor Poslovnog razvoja za tržište BiH, u kompaniji MasterCard.

Podršku FIS Europa kupu sa zadovoljstvom pruža i Turistička zajednica Kantona Sarajevo sa ciljem da u Kanton Sarajevo dođu velike sportske/skijaške zvijezde, te da olimpijske planine tokom zimske sezone budu svakodnevni izvor dobrih sportskih, zabavnih, muzičkih i drugih dešavanja.

„Podržavamo najbolje i jačamo brend Visit Sarajevo! FIS Europa kup je već prepoznatljiv međunarodni događaj koji okuplja najbolje skijaše, te ono što je za nas u Turističkoj zajednici KS posebno važno, puni smještajne kapacitete kako na Bjelašnici, tako i u gradu. Nažalost, kada su u pitanju smještajni kapaciteti na Bjelašnici postoji veliki broj apratmana koji se iznajmljuju gostima, a bez da su prijavljeni u registrima, te je to jedan od problema na čijem ćemo otklanjanju u narednom periodu raditi. Također, kada govorimo o Bjelašnici, koja je naš epicentar tokom zimske turističke sezone, naravno uz ostale olimpijske ljepotice Igman i Trebević, fokusirani smo na ulaganje u podršku projektima koji će privući turiste – jedan od njih je i alpine coster koji je planiran na Bjelašnici, a za koji smo izdvojili značajna novčana sredstva. Na osnovu dosadašnjeg iskustva uvjereni smo da kroz podršku ovom i sličnim

događajima i projektima, Sarajevo vraćamo na mapu značajnih skijaških destinacija u svijetu“, kazao je Haris Fazlagić,  v.d. predsjednik Turističke zajednice KS.

Smještajni kapaciteti za vrijeme FIS Europa kupa na Bjelašnici su u potpunosti popunjeni što ukazuje na važnost ovog događaja za turizam i privredu Kantona Sarajevo. Očekuje se prisustvo velikog broja posjetitelja tokom trajanja utrke, te organizatori poručuju građanima da planiraju dolazak ranije kako bi izbjegli potencijalne zastoje u saobraćaju.

Podršku FIS Europa kupu pružili su i Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Trnovo, Ski savez BiH i Oružane snage BiH.

Stanje na Bjelašnici uživo možete pratiti OVDJE