Uslovi za skijanje čista desetka: Åre dočekao svoje goste u punom sjaju

Najpopularnije skijalište u Švedskoj, Åre, za razliku od mnogih svjetskih skijališta koja su ostala zatvorena, otvorilo je sezonu skijanja za svoje posjetitelje.

Kako smo saznali od čitatelja portala ski.ba, koji tamo trenutno uživaju, u ski centru je sve prilagođeno mjerama zaštite od COVID-19 virusa, a što se tiče skijanja, kažu „čista desetka“.  

  • Skijalište u kojem se trenutno nalazimo zove se Duved i pripada kompleksu u kojem su još povezani Åre i Björnen – naveo je naš sagovornik i dodao da su posjetiteljima na raspolaganju većina staza i skoro svi liftovi i žičare.

Pojasnio nam je da skijaški kompleks ima 89 staza i 46 žičara, ali da nekoliko žičara još nije stavljeno u funkciju.

  • Åre je ovih dana u funkciji imao 15 od 16 žičara, Duved 7 od 12, Björnen 11 od 12. Gornji dio Åre-a ima 6 žičara, ali se one otvaraju u februaru – kazao nam je i naglasio da u jutarnjim satima gosti skijaju na osmosjedu u ski centru Åre, koji radi od 08:00h do 16:30h, dok ostali kapaciteti vertikalnog transporta rade od 09:30h do 15:00h. Noćno skijanje počinje u 18:00h i traje do 20:00h.

Što se tiče COVID-19 pravila, bitno je držati distancu u redu na žičari. Na liftove i žičare mogu ići skupa osobe koje su došle zajedno, u suprotnom ide po jedno na lift ili na šestosjedu na primjer mogu dvije osobe, ali svako na svom kraju sjedišta.

  • Redovi su napravljeni kao labirint tako da smo od drugih skijaša, dok čekamo u redu, udaljeni oko dva metra – slikovito nam je opisao i istaknuo da ove sezone ne rade kafići na stazama i da nema after party zabava. Prodavnice rade produženo radno vrijeme kako bi se izbjegle gužve pri kupovini.