Skijaški savez Bosne i Hercegovine zvanično aplicirao za održavanje Evropa Kupa u alpskim disciplinama

Elvedina Muzaferija

Skijaški savez Bosne i Hercegovine je danas zvanično predao kandidaturu za organizaciju Evropa Kup takmičenja u alpskim disciplinama za sezonu 2020/21.

«Danas je važan dan za skijašku zajednicu u Bosni i Hercegovini i ponosni smo da smo zvanično aplicirali za organizaciju Evropa kup takmičenja u BiH. Posljednje Evropa kup takmičenje u BiH bilo je daleke 1991. godine na Bjelašnici u disciplini Super G. Od tada smo izgubili mjesto u kalendarima Međunarodne skijaške federacije (FIS). Iako smo se 2012. godine izborili za ponovno mjesto u kalendaru i to 2013. godine na Bjelašnici i 2014. godine na Jahorini uslijed neizgrađene infrastrukture u potpunosti i drugih tehničkih razloga nismo realizovali projekat do kraja, te smo bili primorani povući se iz kalendara.

Razvojem infrastrukture na našim planinama u posljednjih 4 – 5 godina stekli su se uslovi za organizacijom velikih takmičenja i FIS-a je otvorenih ruku dočekala povratak BiH na svjetsku skijašku scenu. Danas tri skijališta u BiH zadovoljavaju tehničke uslove za održavanje velikih takmičenja: Jahorina, Bjelašnica i Ravna Planina » istakao je Jasmin Mehić, predsjednik Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine.  

Sva tri centra imaju tehničke mogućnosti koje prvenstveno podrazumijevaju vještačko osnježenje staza, vertikalni transport kao i svu potrebnu tehničku opremu.

Danas u Cirihu su bili predstavnici Olimpijskog centra Jahorina i Ski centra Ravna Planina, gdje su branili aplikaciju pred komisijom Međunarodne skijaške federacije, dok je menadžment Ski centra Bjelašnica najavio kandidaturu za sezonu 2021/22.

Janez Flere, koordinator za alpske discipline naglasio je važnost razvoja mladih takmičara, kao osnovnog preduslova za dovođenje velikih takmičenja u BiH. Jaki domaći takmičari su najbolji pokazatelji razvoja jednog sporta i Međunarodna skijaška federacija je spremna podržati organizaciju velikih takmičenja u državama koje rade na promociji takmičarskog skijanja.

Dejan Ljevnaić ispred Olimpijskog centra Jahorina i Igor Šljuka, ispred Ski centra Ravna Planina su prezentovali infrastrukturne i tehničke mogućnosti ova dva skijališta. U sezoni 2019/20 održat će se dva FIS testna takmičenja, koji će ujedno biti i preduslov za nominaciju Bosne i Hercegovine za organizaciju Evropa kup takmičenja.

Europa kup je je međunarodni alpski skijaški kup koji svake godine organizuje Međunarodna skijaška federacija (FIS) u saradnji sa nacionalnim savezima i tehničkim organizatorima. Među lokacijama na kojima se održava Europa kup su poznata skijališta širom Evrope, kao što su švicarski Wengen, austrijski Kitzbuehel i francuski Chamonix. U kalendaru su i takmičenja na Krvavcu (Slovenija), Sella Nevei (Italija), St. Moritzu (Švicarska), Saalbachu (Austrija).