Svjetski kup sa 18 bivših pobjednika stiže u Zagreb

Na revijalnoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa u Bakačevoj ulici 4. januara sudjelovat će 18 skijašica i skijaša među kojima su Janica i Ivica Kostelić, Annemarie Moser-Pröll, Pernilla Wiberg, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Marcel Hirscher, Petra Kronberger, Tamara McKinney, Tina Maze, Andreas Wenzel, Michele Jacot Herry, Lise-Marie Morerod, Michaela Dorfmeister, Renate Götschl i Nicole Hosp, piše index.hr

Najveća imena svjetskog skijanja potvrdila su svoj dolazak u Zagreb na središnju proslavu obilježavanja 50 godina od prve utrke u FIS Svjetskom kupu u alpskom skijanju, “Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa“, a u revijalnoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa koja će se održati 4. januara s početkom u 19.45 sati predvodit će ih prva dva skijaša koja su ponijela taj naslov, legendarni Francuz Jean-Claude Killy i Austrijanac Karl Schranz. Utrka će se održati na skijaškoj stazi duž Bakačeve ulice, na cesti od kružnog toka ispred Zagrebačke katedrale do Manduševca, i počinje s povijesnim, a završava s novim vratima.

Među 18 ukupnih pobjednica i pobjednika Svjetskog kupa Bakačevom stazom utrkivat će se i prvi ukupni pobjednik Svjetskog kupa Francuz Jean-Claude Killy, koji je bio najbolji skijaš svijeta 1967. i 1968. godine, te Austrijanac Karl Schranz koji je ukupne pobjede Svjetskog kupa ostvario u sljedeće dvije sezone, 1969. i 1970. godine. U Zagreb dolazi i rekorderka po broju osvojenih Velikih globusa, Annemarie Moser-Pröll koja je čak šest puta ponijela naslov ukupne pobjednice Svjetskog kupa, pet puta u nizu od 1971. do 1975. godine, te još jednom 1979. godine. Među ukupnim pobjednicama koje će voziti u Bakačevoj ulici bit će i Petra Kronberger, Austrijanka koja je prva nakon Moser-Pröll, nakon više od desetljeća, ovoj velikoj skijaškoj naciji ponovo donijela Veliki kristalni globus. Bilo je to 1990. godine kad je ostvarila svoju prvu od tri ukupne pobjednice Svjetskog kupa.

Zagreb će u Bakačevoj vidjeti i muške rekordere – Marca Girardellija i Marcela Hirschera. Obojica u svojem vlasništvu imaju pet Velikih globusa, i dok ih je Girardelli osvajao svakih nekoliko godina (1985, 1986, 1989, 1991, 1993), Hirscher čini to posljednjih pet godina u nizu. Austrijanac će ujedno biti i najmlađi predstavnik u ovoj utrci ukupnih pobjednika Svjetskog kupa, te uz našeg Ivicu Kostelića i jedini koji će nastupiti i u revijalnoj utrci, ali i u slalomskoj utrci Audi FIS Svjetskog skijaškoj kupa „Snow Queen Trophy“ dan kasnije na Sljemenu.

Andreas Wenzel u Zagreb dolazi bez sestre Hanni, pa će tako naši Janica i Ivica Kostelić ipak biti jedini par braće i sestara na utrci. Brat i sestra Wenzel bili su najpoznatiji obiteljski par u svijetu skijanja do pojave Kostelića. Andreas je, poput Ivice, Veliki globus osvajao jednom, i to 1980. godine kad je najbolja bila i njegova sestra u ženskoj konkurenciji, ali je Janica bila uspješnija od Hanni, jer je za razliku od nje koja je dva puta bila ukupna pobjednica Svjetskog kupa, Janica to učinila tri puta (2001, 2003, 2006).

Bakačeva ulica pozdravit će i Tamaru McKinney, jedinu Amerikanku koja je osvojila Veliki globus do pojave Lindsey Vonn, ali i legendarnu Šveđanku Pernillu Wiberg, koja je uzor bila i našoj Janici Kostelić, te sjajnu Tinu Maze koje je ove sezone i službeno okončala svoju karijeru.

Osim ukupnih pobjednika Svjetskog kupa središnju proslavu „Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa“ uveličat će i stari prijatelji utrka Audi FIS Svjetskog skijaškog kupa „Snow Queen Trophy“, skijaši i skijašice s iznimnim karijerama, Jure Košir, Matjaž Vrhovnik, Hans Enn, Bojan Križaj, Günther Mader, Marco Büchel, Kristian Ghedina, Thomas Sykora, Špela Pretnar, Urška Hrovat i Alenka Dovžan.

Izvlačenje startnih brojeva za mušku utrku kada će se s početkom u 18.15 sati 15 najboljih slalomaša svijeta spustiti Bakačevom ulicom do glavnog zagrebačkog trga na skijama po svoje startne brojeve za sutrašnju utrku. Nakon izvlačenja startnih brojeva, službeni program „Zagreb slavi 50 godina FIS Svjetskog kupa“ nastavit će se defileom predstavnika dosadašnjih organizatora utrka FIS Svjetskog kupa u alpskom skijanju 1967. – 2017.

Već sljedeći dan na istoj skijaškoj stazi u Bakačevoj ulici, u periodu od 5. januara do 15. januara bit će otvoreno skijalište za građanstvo sa školom skijanja za djecu u okviru kampanje Međunarodne skijaške federacije – FIS „Bring Children to the Snow“, sa završetkom 15. januara kada će se na toj stazi i trgu Bana Josipa Jelačića obilježiti FIS-ov „World Snow Day“.

OSTAVI KOMENTAR