Norvežanin pokorio Garmisch, Stoch zamalo do rekorda!

Tande je u posljednjem pokušaju dana skočio 142 metra i zahvaljujući konstantnosti došao do prvog trijumfa u Novogodišnjoj turneji, drugog u karijeri.

Pošto je bio najbolji i u prvoj seriji (138), skupio je 3,2 boda više od Kamila Stocha, koji je ostvario skok dana od 143 metra, što je samo 50 centimetara manje od rekorda skakaonice.

Međutim, Stoch neće biti previše nezadovoljan jer je preuzeo vodstvo u generalnom plasmanu, pošto je dosadašnji lider Stefan Kraft završio treći sa 140 metara.

Veoma malo snijega palo je ove sezone u Garmischu, a sama završnica takmičenja otopila je i ono malo što je bilo van zaletišta. Domen Prevc preskočio je nekoliko takmičara odličnim skokom i najavio nevjerovatan potez Stocha.

Poljski skakač mogao je do rekorda, a u konačnom zbiru poena zafalile su mu ocjene norveškog sudije, da možda i on trijumfuje. Ipak, Tande je nekoliko trenutaka kasnije skočio 142 metra, sve ocjene su mu bile 19 i više, pa se pitanje pobjednika nije postavljalo.

Prva serija u jednom od najpoznatijih skijaških centara potvrdila nam je da je konstantnost nedostižan pojam za skakače. Peter Prevc, koji je prošle sezone dominirao na svakom takmičenju na kojem se pojavio, poslije 10. mjesta u Oberstdorfu, sada je pred drugi skok bio 11.

Također, neka imena na koja smo navikli da ostvaruju dobre rezultate, nisu ni uspjeli da se plasiraju u drugu seriju. Simon Aman, Norijaki Kasai, Taku Takeuči neki su od njih, dok je Tande prvim mjestima u obje serije istakao kandidaturu za osvajanje Novogodišnje turneje.

Četvrto mjesto u Garmischu pripalo je Markusu Eisenbichleru (278,9 bodova), peto Domenu Prevcu (278,5), šesto Piotru Zyli (278,1), a u prvih deset završili su i Maciej Kot (269,6), Stephan Leyhe (268,8), Vincent Descombes Sevoie (268,1) i Michael Hayboeck (265,3).

Naredna stanica za najbolje skakače svijeta je austrijski Innsbruck 4. januara od 14 sati.

OSTAVI KOMENTAR