VIDEO: “Ravna planina” prvo skijalište sa kabinskom gondolom

Početak nove zimske sezone aktivirao je sva skijališta širom RS-a. Ski Centar Ravna Planina u Palama potpuno je spreman za novu sezonu. Takođe, ovo skijalište biće domaćin novih FIS trka koje će se održati u toku iduće sedmice.

Ski centar „Ravna planina“ počeo je sa radom u januaru 2015. godine i od tada je uspio da privuče veliki broj posjetilaca. Već treću godinu zaredom potpuno spremnu dočekuju novu sezonu, a svake godine za posjetioce je sadržaj još bogatiji. Od ove zimske sezone u funkciji će biti još jedna skijaška staza, a u toku su radovi na osposobljavanju kabinske gondole.

– Pripreme su u punom jeku, sve ide planiranom dinamikom. Stubovi na gondoli su postavljeni, a ostalo je još nešto radova da se završi i iskreno se nadam da će to biti gotovo do nove godine. Ono što je najbitnije jeste da gondolu završimo do nove godine i to je ta najveća novina. Želimo da budemo prvo skijalište u poslijeratnoj BiH koje ima kabinsku gondolu – rekao je iz ski centra Ravna planina” Nikola Čvoro.

U toku naredne sedmice, Ravna planina će biti domaćin velikog skijaškog događaja. Održaće se FIS trke koje će okupiti takmičare iz cijelog svijeta.

– 14., 15. i 16. Na našem skijalištu će se održati i FIS trke. Tri slaloma muška i ženska gdje će naši skijaši imati priliku da ispune A olimpijsku normu. Ono što je bitno naglasiti jeste da imamo 17 država do sada prijavljenih. Imamo preko 90 učesnika na Fis trci. Ono što je bitno da se spomene jeste da se staza osnježava konstantno, dan i noć. Vremenski uslovi su nas poslužili, tako da će sve biti pripremljeno onda kada treba da bude pripremljeno – dodao je Čvoro.

Željko Šljivić jedan je od trenera alpskog skijanja reprezentacije Bosne i Hercegovine. U dosadašnjoj karijeri obišao je, kaže, veliki broj skijališta širom svijeta. Ističe kako staze na paljanskom skijalištu zadovoljavaju sve svjetske standarde.

– Ja sam obišao od čitavog svijeta od Amerike, Dvejla, Biverkrejka, znači sve staze. Ova staza zadovoljava sve standard za Evropa kup i za Svjetski kup i u slalomu i u veleslalomu. Visinska razlika je preko 350 metara za veleslalom a preko 200 metara za slalom. To je dvije trećine dužine staze. Konfiguracija, nagib i vrsta staze su apsolutno dobile pohvalu od ljudi koji isto tako treniraju i putuju po svijetu. Kompletna Crna Gora, kompletna Srbija, već smo u razgovoru sa Hrvatskom, vidjeli su ovaj poligon i on zadovoljava sve standarde – kazao je trener reprezentacije BiH u alpskom skijanju Željko Šljivić.

Centar raspolaže stazom dužine 1350 metara, koja je osvjetljena cijelom dužinom, pa je tokom zimske sezone omogućeno noćno skijanje. Staza je pripremljena bez obzira na količinu padavina i to zbog topova za vještačko osnježavanje. Posjeduje potvrdu o homologaciji, što je čini osposobljenom za ski trke svjetskog ranga.

– Garantujemo skijanje 100 dana a najbolji pokazatelj je da su svi hoteli koji se nalaze na Palama već popunjeni. Dakle svi su rezervisani za januar. Tako da prvi put ove godine imamo goste koji dolaze isključivo samo zbog skijanja na naše skijalište – istakao je Čvoro.

Na vrhu Ravne planine se nalaze dva vještačka jezera koja omogućavaju nesmetan rad topova i osnježavanje staze kada je to neophodno. A za jezera postoje i planovi i u ljetnoj sezoni – omogućiće posjetiocima razne sportske sadržaje na vodi.

3 KOMENTARA

OSTAVI KOMENTAR