Hrvatska: Djeca koja idu na skijanje imaju produžen raspust

Foto: Ilustracija

Hrvatsko Ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku da će djeca, koju roditelji vode na skijanje, moći da budu na produženim školskim praznicima i to za četiri dana.

Radi se o “sportu” koji – zavisno o vremenu bukiranja i lokaciji – prosječno košta bar 60 eura “po glavi” dnevno, i to u nekom bazičnom aranžmanu.

U Hrvatskoj, prema rezultatima Ankete o dohotku stanovništva koju je proveo Državni zavod za statistiku (DZS) objavljenim krajem oktobra samo 0,3 posto ljudi vrlo lako spajaju kraj s krajem. Stopa rizika od siromaštva u 2015. iznosila je 19,5 posto, što podrazumijeva bar petinu stanovništva koja sebi ne može priuštiti nikakav odmor u cjenovnom razredu koji bi prešao ionako oskudan mjesečni budžet, nedovoljan i za plaćanje grijanja, a kamoli rashlađivanja na skijalištima.

Međutim, Ministarstvo obrazovanja odlučilo je da ima više razumijevanja za djecu čiji roditelji mogu priuštiti odlazak na zimovanje, od one koja će ostati kod kuće, i sankati se eventualno na besplatnim bregovima u svom rodnom kraju.

Ova odluka ne vrijeđa samo roditelje, nego i nastavni kadar koji bi trebao ta četiri dana da stane pred djecu slabijeg imovinskog statusa i predaje im dok njihovi bolje situirani vršnjaci upražnjavaju njima nepriuštive aranžmane.

“Ljuti smo. Nije fer da djeca koja nemaju novca za skijanje budu tako ‘nagrađena’ i da – dok njihovi prijatelji odmaraju – oni moraju da griju stolice u školi. Pa i siromašna djeca vole da budu kod kuće, igraju se, odmaraju… Ali ne, država im to brani”, navodi u izjavi za N1 učiteljica koja predaje u jednoj osnovnoj školi u Zagrebu.

Međutim, istog je mišljenja i druga naša sagovornica, majka koja će voditi svoje dijete na skijanje i tako mu produžiti zimske praznike.

“Moje dijete ide na skijanje, ali gorak okus ostavlja ovakva odluka Ministarstva, jer će najbolji prijatelji moje kćerke sjediti u školi dok ona uživa na snijegu, i to samo zato što njeni roditelji nemaju novca za skijanje. Država djecu kažnjava zbog siromaštva”, navodi ona.

Naša treća sagovornica, majka koja ni sebi ni svom djetetu ne može priuštiti za Ministarstvo odgovarajuće zimske radosti, takođe smatra da je ovo sramotna odluka.

“Moje dijete, nažalost, ni ove kao ni bilo koje prethodne godine ne ide na skijanje. Nemamo novca za to. Moj sin je ionako zakinut za toliko toga što njegovi vršnjaci imaju – on nema smartphone, nema skupu odjeću, obuću, nema tablet, laptop… a sad ga se zbog našeg finansijskog stanja dodatno zakida i to ko – sama država. Sram ih bilo”, navodi ona.

Na kaju pitali smo Ministarstvo ostaje li zaista pri odluci da djeca koja nemaju novca ili iz nekog drugog razloga ne idu na skijanje, moraju da dođu u školu. Takođe nas je zanimalo da li doživljavaju tu odluku kao diskriminatornu i to temeljem socioekonomskih prilika roditelja djece i da li misle da djeca, koja nemaju za zimovanje, ne vole da borave kod kuće i odmaraju se dok su im vršnjaci na skijanju.

Odgovor još uvijek čekamo.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR