Bh. planine spremne – Turistički radnici nadaju se snijegu i što većem broju gostiju

Zimska turistička sezona na Bjelašnici i Igmanu počinje 24. i 25. decembra, a novitet su topovi za vještačko osnježivanje, na Jahorini od ove godine radi i Zabavni park “Ogorjelica”, dok za otvorenje zimske sezone na Vlašiću, 16. decembra, već vlada veliko interesovanje.

BJELAŠNICA/JAHORINA/VLAŠIĆ (AA) – Bosanskohercegovačke planine ove zime će biti top turistička destinacija kako za domaće tako i za strane turiste. Povoljni vremenski uslovi, temperature koje su se ovih dana spuštale i ispod nule bile su povoljne i za puštanje u rad topova za pravljenje vještačkog snijega na Bjelašnici i Jahorini.

Očekivanja su, ukoliko se nastave povoljni vremenski uslovi, da će predstojeća zimska turistička sezona biti jako uspješna jer, prema riječima ugostitelja na Bjelašnici, Jahorini i Vlašiću, već vlada veliko interesovanje zaljubljenika u zimske sportove koji zimske dane planiraju provesti na nekoj od bh. ljepotica.

Ekipa Anadolu Agency (AA) obišla je ovih dana bh. planine na kojima je zatekla uposlenike koji privode kraju i posljednje pripreme za zimsku turističku sezonu. Na Bjelašnici se, pored priprema za vještačko osnježavanje, gradi i veliki broj objekata. Iz kompanije ZOI’84 ističu da će ove sezone gostima pružiti i novitete koji bi trebali doprinijeti uspješnijoj zimskoj turističkoj sezoni.

Adis Mušinović, rukovodilac Sektora za razvoj i planiranje ZOI’84, kazao je da su u ovoj firmi spremni za predstojeću zimsku turističku sezonu.

”Nakon duge i uspješne ljetne sezone, gdje je zabilježen dosad nezapamćen broj turista, žičare su radile cijelo ljeto, izvršene su pripreme i remonti infrastrukture i ski-centar Igman-Bjelašnica je spreman za otvaranje zimske turističke sezone 2016.-2017.”, pojasnio je Mušinović.

Prema njegovim riječima, od kraja juna pa do kraja augusta samo na trosjednoj žičari na Bjelašnici je ostvareno 30.000 pojedinačnih vožnji. Riječ je uglavnom o inostranim gostima sa Bliskog istoka.

– BJELAŠNICA OČEKUJE 15.000 GOSTIJU NA OTVORENJU SEZONE –
Na zvaničnom otvaranju zimske turističke sezone predviđenom za 24. i 25. decembar očekuju do 15.000 gostiju. Novitet je i novih sedam topova za vještačko osnježivanje koji će u velikoj mjeri doprinijeti da ova sezona bude uspješnija od prošlogodišnje.

”Zahvaljujući novoisporučenoj opremi bit ćemo ove godine u stanju da pružimo puno više nego prethodne godine. Došlo je i do reorganizacije. Svi baby liftovi su prebačeni na Malo polje koje je po svojoj prirodi predviđeno da bude više familijarno, škole skijanja ZOI’84, komercijalne škole skijanja, tubing i bob staze, sve instalacije su postavljene na Malom polju”, ispričao je Mušinović.

Ivana Lizdek, stručni saradnik za odnose sa javnošću Olimpijskog centra Jahorina, kazala je da je vertikalni transport na ovoj bh. planini spreman za rad, ali još uvijek nemaju uslove za početak skijanja. Od noviteta ove zimske turističke sezone izdvojila je Zabavni park “Ogorjelica”, koji će biti dostupan u zimskom i u ljetnom periodu.

“Zabavni park će sigurno privući veliki broj posjetilaca, kako najmlađih tako i odraslih. Zabavni park je projekat koji je podržala Svjetska turistička organizacija UN-ova u saradnji sa Olimpijskim centrom Jahorina koji je finansirao određeni dio sredstava za instaliranje tubinga u okviru ovog parka”, pojasnila je Lizdek. Istakla je da je u okviru parka instalirana pokretna traka koja će biti na raspolaganju i korisnicima tubinga i ski poligona.

Ski poligon će biti namijenjen početnicima u skijanju, dok će tubing zabavljati prevashodno najmlađu populaciju, ali svakako da i odrasli mogu uživati u ovom sadržaju. Tubing staza je dužine 30 metara i i predstavlja plastičnu podlogu na kojoj je moguće sankanje uz pomoć posebnih guma za tu vrstu aktivnosti. Lizdek je naglasila nisu baš zadovoljni kako je protekla prošla zimska sezona s obzirom na to da nije bilo dovoljno prirodnog snijega.

”Nadamo se da će ova sezona donijeti mnogo više radosti svim skijašima i borderima na Jahorini”, pojasnila je ona i dodala:

”Trenutno posjetioci na Jahorinu dolaze zbog seminara i konferecija koje se održavaju u većini jahorinskih hotela tako da možemo reći da još uvijek nisu stigli pravi sezonski gosti. Oni će na Jahorinu stići tek s početkom skijanja. Veliko je interesovanje u ovom trenutku tako da možemo reći da od kraja decembra imamo veći broj rezervacija u hotelima na Jahorini.”

Armina Čavčić, recepcionerka hotela ”Han” na Bjelašnici, kazala je za AA da već mjesec ili dva rade na rezervacijama za predstojeću zimsku sezonu.

”Interesovanje će biti veće nakon 25. decembra kada je većina ljudi na godišnjim odmorima. Interesovanje je dijelom veće ove godine u odnosu na prethodnu. Najviše upita nam stiže za smještaj i Doček Nove godine u hotelu”, pojasnila je Čavčić.

Službeno otvorenje zimske turističke sezone u Srednjobosanskom kantonu počinje 16. decembra. Miroslav Matošević, direktor turističke zajednice SBK, istakao je da već prvi dan imaju jedno gastro takmičenje.

– VLAŠIĆKA GRAHIJADA ZA POČETAK SEZONE –
“Prošle godine smo imali to takmičenje, to je bio jedan pilot projekt, ove godine započinjemo, imamo ogroman interes kod ljudi, raznih udruga, udruženja, hotelijera i ugostitelja tako da ćemo ove godine organizirati i vlašičku grahijadu”, pojasnio je Matošević. Prvog dana će biti organizovan kvalitetan zabavni noćni program sa nizom popratnih sadržaja.

“Mi se svi nadamo da će ove godine biti mnogo snijega tako da će uz taj noćni i dnevni program naši gosti uspjeti uživati i u skijaškim sportovima kao što je to i prošle godine bilo i na taj način upotpuniti sliku tog cjelokupnog skijaškog otvaranja”, naglasio je Matošević.

Prema njegovim riječima, srednja Bosna ima najveću koncenzraciju skijaških centara i skijališta.

“Od područja Vranice do Jajca mi imamo sedam skijaških centara. Radi se o skijaškom centru Brusnica, skijaškom centru Busovačka planina i Pridolci, zatim Rostovo, jedan jako dobar i kvalitetan centar na Raduši kod Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Ranče u Jajcu i skijaški centar na Vlašiću”, pojasnio je Matošević.

Mišljenja je da imaju jako dobru i kvalitetnu ponudu, a skijališta su prilagođena za sve generacije.

“Od Busovačke planine i Pridolaca koji su više namijenjeni za obitelj, pa do Raduše i Vlašića koji su za iskusne sportaše i skijaše. Prošle godine imali smo oko 15.000 noćenja u ova dva, odnosno tri dana, koliko traje zvanično otvaranje skijaške sezone. Ove godine interesovanje je zaista veliko i u samo dva dana, tokom ‘openinga’, rasprodali ssmo sve kapacitete. Zaista se traži krevet više”, poručio je Matošević. Očekuje da će ove godine imati oko 18.000 noćenja u ta tri dana.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR