Bh. planine spremne za zimsku sezonu: Za vikend moguće skijanje na Bjelašnici

Niske temperature koje su se ovih dana spuštale i do -14 stepeni Celzijusa bile su pogodne za to da se ovih dana na Bjelašnici i Jahorini stave u funkciju i topovi za pravljenje vještačkog snijega.

Prema nekim najavama ljubitelji zimskih sportova bi već ovaj vikend na Bjelašnici mogli da uživaju u skijanju.

Adis Mušinović, rukovodilac Sektora za razvoj i planiranje ZOI’84, kazao je da imaju minimalne količine snijega na terenu, ali temperature su zadovoljavajuće tako da su jučer počeli proizvoditi vještački snijeg.

“Ako nas vrijeme posluži u narednih par dana planiramo pustiti dio staza za skijaše. Ako temperature ostanu ovakve, da se može kontinuirano 24 sata proizvoditi vještački snijeg, u subotu ili nedjelju ove sedmice mogli bi imati trasu i stazu BX-a otvorenu za dnevno i noćno skijanje”,  poručio je Mušinović.

ZOI’84 je, prema njegovim riječima, počeo razvoj i modernizaciju infrastrukture.

“Izvršene su pripreme za postavljanje novih žičara, šestosjedne i četverosjedne žičare koje će skijaše voziti do samog vrha Bjelašnice, praćeno sa osnježenjem kompletne staze spusta, od vrha Bjelašnice do polazne stanice na Babinom dolu kao i donje kolijevke. Sedam novih topova, koji su nam već isporučeni, bit će značajan doprinos u osnježivanju staza. S obzirom na to da smo do sada imali pet topova na raspolaganju znači da bismo ove godine trebali pružiti puno bolje uslove”,  poručio je Mušinović.

Dodao je da je zvanično otvaranje zimske turističke sezone predviđeno za 24. i 25. decembar.

Ivana Lizdek, stručni saradnik za odnose sa javnošću Olimpijskog centra Jahorina, poručila je da su spremni za početak zimske turističke sezone na Jahorini.

Sistem za vještačko osnježavanje u funkciji je i na Jahorini, a Lizdek je istakla da za to mogu zahvaliti odgovarajućim temperaturama.

“Sistem će biti u funkciji kada god budu odgovarajući minusi na planini. Što se tiče predstojeće zimske turističke sezone ski-opening Jahorina 2016. će se održati od 16. do 18. decembra kada će sve posjetioce na Jahorini zabavljati grupa Galija. Tog dana će biti besplatno skijanje i bordanje, besplatan vertikalni transport za sve posjetioce, ukoliko se stvore odgovarajući uslovi za skijanje”,  poručila je Lizdek.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR