VIDEO: Spalionica otpada koja na krovu ima pravo skijalište s tri staze

440 metara visoko skijalište imat će 3 linije, koje će se razlikovati razinom težine, pa će i oni početni, ali i iskusni skijaši moći iskušati ovaj zanimljiv teren…

Kopenhagen do 2025. planira biti prvi grad u svijetu koji neće ostavljati ugljične tragove. Različite kreativne ideje izrodile su se iz pokušaja da to ostvari, a posebnu pažnju izazvao je ovaj spalionica Amager Bakke, koja se nagodinu otvara.

Dizajn tvornice već plijeni pažnju, a još veća atrakcija postat će kada se, uz otvorenje zgrade, na njoj otvori umjetno skijalište na krovu. Osim što će pomoći Kopenhagenu u postizanju svog ekološkog cilja, privući će i turiste.

Krov ove spalionice svake godine pretvorit će se u 440 metara visoko skijalište s 3 staze, koje će se razlikovati razinom težine, pa će i oni početni, ali i iskusni skijaši moći iskušati ovaj zanimljiv teren. Do skijališta će se moći doći žičarom s vanjske strane ili liftom unutar zgrade.

Prostor će se koristiti i ljeti, kada će se na njemu održavati piknici, a oni avanturističkog duha, do krova će moći doći s posebne strane zida koja je namijenjena penjačima.

Inače, tvornica će spaljivati 400 hiljada tona otpada godišnje, osigurat će grijanje za 160 hiljada kućanstava te struju za 62 hiljade, a pročišćavat će i 100 miliona litara vode. Amager Bakke smještena je kraj aerodroma u Kopenhagenu i oko 5 kilometara od Gradske vijećnice.

Kako to sve izgleda, pogledajte u videu.

OSTAVI KOMENTAR