Bugarska nudi najjeftinije skijanje u Evropi!

U bugarskom skijalištu Bansko za najam opreme, skijašku kartu i školu skijanja u trajanju od 6 dana, potrebno je izdvojiti 300 eura. U tu cijenu su uračunati hrana i piće koje konzumirate na stazi, tako da je ovo zbilja best buy.

U redu, temperature nisu još ispod nule, ali vjerujemo kako mnogi od vas već traže gdje će u narednim mjesecima upražnjavati omiljenu zimsku aktivnost. Sigurno se i pitate gdje ćete se spuštati, koje staze svladavati, ima li što bolje od Austrije u koju odlazi uglavnom najveći broj skijaša i ima li što bliže od Francuske, koja se hvali najdužim stazama. Također, jedno od glavnih pitanja je i cijena skijanja, jer smještaj i skijaška karta su sve, samo ne jeftini. E pa, ako tražite najjeftinije skijanje, zaboravite Austriju, Italiju i Francusku i zaputite se pravac Bugarske.

Bugarsko skijalište Bansko još je jednom proglašeno najjeftinijim skijalištem u Europi, tako da se čini, ako želite skijati jeftino, zaputite se na istok. Rezultati su to istraživanja kojeg je proveo Post office, a u koje je bilo uključeno 20 evrospkih skijališta. U ovom skijalištu, za najam opreme, skijašku kartu i školu skijanja u trajanju od 6 dana, potrebno je izdvojiti 300 eura. U tu cijenu su uračunati hrana i piće koje konzumirate na stazi, tako da je ovo zbilja best buy. Primjera radi, recimo kako dnevna skijaška karta na mnogim austrijskim skijalištima, dođe oko 50 eura.

Cijene u Banskom neznatno su porasle od prošle godine, a odmah iz bugarskog skijališta, po povoljnim cijenama, smjestilo se jedno slovensko: Kranjska gora. Tamo ćete za iste usluge kao u Bugarskoj, izdvojiti 375 eura.

Ipak, sudeći po ovom istraživanju, povoljno možete skijati i u tri velike skijaške zemlje. Tako ćete skijaški odmor u talijanskom Sestriereu platit ćete 395, u talijanskom Livignu 404, a u austrijskom Elmauu 448 eura.

Druga strana medalje donosi i skijališta za one s više novaca. Ko je jako bogat, ići će vjerovatno u Švicarsku, gdje su se smjestila tri najskuplja evropska skijališta. U jednom od njih, slavnom Zermattu, za istu uslugu kao u Banskom, izdvojit ćete velikih 968 eura.

No, ni ta skijališta nisu najskuplja na svijetu, jer se ona nalaze na sjevernoameričkom kontinentu. Tako ćete za šestodnevno skijanje u Breckenridgeu u Coloradu, platiti astronomsku sumu od 1254 eura.

OSTAVI KOMENTAR