Posljednjih dana u Tuzli se pojavila ideja za izgradnju skijališta, koje bi, ukoliko gradske vlasti razmotre inicijativu Udruženja „Futurist“, moglo biti na lokaciji brda Mlić, koje se nalazi u naselju Gornja Grabovica.

Inicijator ove ideje je Ivica Žižak, predsjednik Udruženja za razvoj turizma BiH „Futurist“, koji smatra, a na osnovu istraživanja, da je brdo Mlić idealno za zimski turizam u gradu soli.

–Gradskoj upravi Grada Tuzle i vijećnicima ćemo predložiti da razmotre ovu našu ideju o lokaciji za gradsko skijalište na sjevero-zapadnoj strani brda Mlić u Gornjoj Grabovici. Već duže vrijeme istraživali smo razne lokacije i neke tehničke parametre-kaže Žižak.

Udaljenost brda Mlić od Brčanske Malte je četiri kilometra, a putna i komunalna infrastruktura postoji. Gradski prevoz do Grabovice već odavno funkcioniše, a zimska temperatura na Mliću je niža od gradske za 2 do 4 stepena. Na ovom brdu postoji i vodotok, koji bi u mnogome olakšao instalacije vještačkog zasnježivanja u perspektivi – piše Bportal.ba.

Također, lokalno stanovništvo prihvata razvoj turizma i prijateljski je raspoloženo naspram ovakve ideje, smatra Žižak.

– Skijalište Mlić bilo bi prvenstveno rekreativno skijalište za sve uzraste i generacije. Kasnije, kada bi se uspostavila sva potrebna ski infrastruktura, možda to bude i takmičarska staza za mlađe uzraste-dodaje on.

Ski staza bi išla sa vrha Mlića, spuštala se blagom sjevero – zapadnom padinom, prvo kroz šumski koridor, a onda preko postojećih pašnjaka, sve do Grabovičkog potoka i završavala bi kod objekta bivše osnovne škole u Gornjoj Grabovici.

–Polazna stanica dvosjedne žičare bila bi 30 metara nizvodno od objekta bivše osnovne škole i vozila bi na vrh Mlića. Tu, na vrhu, pored dolazne stanice dobro bi bilo postaviti jedan planinarski dom, a u bivšoj školi organizovati restoran i sve druge potrebne sadržaje. Ukupna dužina ove ski staze iznosila bi oko 1.000 metara, sa visinskom razlikom od 95 metara-kazao je Žižak, a na osnovu svog istraživanja.

Dužina žičare iznosila bi oko 500 metara. Gornja Grabovica bi dobila šansu da zaustavi iseljavanje kroz razvoj seoskog turizma, a razni sportski klubovi, planinari, izviđači, brdski biciklisti, udruženja, paraglajderi i drugi ljubitelji prirode i čistog planinskog zraka, dobili bi jednu novu lokaciju, vazdušnu banju.

OSTAVI KOMENTAR