Koji su zimski sportovi pogodni za mališane, ali i za vaš džep?

Bilo da volite zimu ili ne, vjerovatno će vam biti teško da odlučite koji sport je pravi za vaše dijete, a zimski sportovi su specifični i po tome što su manje dostupni od ostalih.

Oprema za zimske sportove podrazumijeva, prije svega, odgovarajuću odjeću koja ne ograničava pokrete i funkcionalnost, dok vas u isto vrijeme grije, a zatim su tu i skije i klizaljke. Stoga, postoji par stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir:

1. Razmotrite finansijski aspekt i pitanja poput onih koliko daleko morate da putujete da biste uživali u određenoj sportskoj aktivnosti. Koliko često možete sebi da priuštite da se dijete bavi datim sportom?

2. Uzmite u obzir i kondiciju djeteta, sposobnost da održava ravnotežu i njegova interesovanja za nove aktivnosti.

3. Kroz timski rad zimski sportovi doprinose boljoj koordinaciji, većoj spretnosti, dok ujedno jačaju njihov osećaj za ravnotežu. Tu uče kako da slijede instrukcije, procijenjuju rizične situacije i upoznaju se sa tehnikama preživljanja.

4. Ako su djeca mala, možda bi za njih bilo bolje da kombinujete nekoliko zimskih sportova, uz igru na snijegu i aktivnosti koje su manje fizički zahtijevne.

5. Pokušajte da naviknete djecu na sportsku opremu za snijeg i na hladnoću. Pružite djetetu podršku i zainteresujte ga da samo isproba opremu koja mu je potrebna kako bi moglo da skija ili kliza.

6. Zimski sportovi zahtjevaju mnogo energije. Zato je djeci potrebno dosta hrane, sna, kao i da piju dosta tečnosti.

Zimskim sportovima možete da se bavite i bez odlaska na planinu, mada jedino na planini možete da osetite pravu draž skijanja i uživate u zimskoj idili. Ovo su najpopularniji sportovi na snijegu i ledu, a evo koji su i njihovi benefiti.

Klizanje

Već sa tri godine dijete može da stane na klizaljke, dok su u nekim zemljama treninzi hokeja na ledu prilagođeni mališanima uzrasta od četiri godine. Klizanje pozitivno utiče na samopouzdanje djeteta i razvija njegovu koordinaciju, bez obzira na to da li se vaše dijete opredijelilo za umjetničko ili brzo klizanje, ili za hokej na ledu.

Potpunu sigurnost na klizaljkama dijete može da stekne najbrže za sedam dana, a najduže za dva mjeseca. Klizanje može da doprinese razvoju mališana da pravilno drži tijelo, steći će gracioznost pokreta, a ukoliko kliže u zatvorenom prostoru, uživaće uz muziku i razviće osjećaj za ritam. Takođe, klizanje razvija mišiće, tijelo čini elastičnijim i spretnijim.

Djeca koja se aktivno bave klizanjem rijetko imaju problema sa bolestima respiratornih organa i alergijama, pa doktori čak preporučuju klizanje djeci koja pate od astme.

Skijanje/Snowboard

Djecu sa tri ili četiri godine možete da upišete u školu skijanja, dok se bavljenje snoubordingom preporučuje nešto kasnije, kada dijete napuni sedam godina. Posebne staze se koriste kako bi djeca prvo mogla da se naviknu na opremu i nauče osnovne korake.

Da bi vaše dijete bezbijedno skijalo i klizalo, mora da ima dobru koordinaciju ruku i nogu, kako bi sve vrijeme održavalo ravnotežu tijela. Važno je i da mu mišići budu jaki jer pored spuštanja niz padinu treba da se penje i uzbrdo, da se okreće. a ponekad i padne.

Ovo su sportovi koji angažuju čitavo tijelo. Prema tome, djecu treba pripremati vježbama koje simuliraju skijaške ili klizačke pokrete, ali i vježbama istezanja i jačanja mišića nogu, ruku i leđa, kao i vježbe za održavanje ravnoteže.

Skijanje aktivira mišiće i zglobove nogu, doprinosi boljoj koordinaciji, većoj spretnosti i jača osjećaj za ravnotežu. Osim toga, trčanje na skijama blagotvorno djeluje na srce, pluća, mišiće i zglobove, i razvija izdržljivost i upornost djece.

Bob

Sigurno ne mislite da su metalne sanke koje mogu da dostignu brzinu do 140 kilometara na sat nešto čime bi vaša djeca mogla da se bave. Ipak, danas postoji mnogo popularnih staza za bob koje mogu da koriste čak osmogodišnjaci vozeći se sami na sankama koje ne idu tako brzo. Mlađa djeca mogu da se sankaju u pratnji roditelja. Sjajno zvuči, posebno ako djeca vole adrenalin ili su ljubitelji rolerkostera.

Sankanje i pravljenje Sneška Belića

Može da bude zabavno za sve uzraste! Zimski sportovi su odličan izbor da kvalitetno provedete vrijeme sa porodicom na snijegu, a sankanje nikada ne gubi svoju draž bez obzira na to da li ste dijete ili roditelj.

Obratite pažnju

Djeca koja se aktivno bave nekim sportom mogu bez posebnih priprema da stanu na skije ili obuju klizaljke i prepuste se uživanju, dok ostala treba da se bar nekoliko nedjelja pripremaju i vježbaju na suhom terenu kako ne bi dobila upalu mišića ili se povrijedila na snijegu i ledu.

OSTAVI KOMENTAR