Ugostitelji na Vlašiću zadovoljno trljaju ruke: Gosti se čude cijeni parkinga od 7 KM

Ponuda na Vlašiću u svakom pogledu je bolja nego prethodnih godina, pa u januaru i februaru očekuju dolazak većeg broja Bosanaca i Hercegovaca koji žive u inostranstvu, ali i gostiju iz svih krajeva Hrvatske.

Zimska sezona uveliko je počela. Snijeg je prekrio bosanske ljepotice, koje su namamile veliki broj posjetilaca da uživaju u čistom zraku i zimskim aktivnostima. Jedna od njih je i Vlašić, gdje su mnogi došli da provedu odmor, te uživaju u sankanju, skijanju i ostalim ledenim sportovima.

Sa druge stranje, vlasnici brojnih ugostiteljskih objekata (motela, apartmana, restorana) zadovoljno trljaju ruke. Za vikend se nadaju novim padavinama koje bi namamile još više gostiju iz cijelog regiona.

Sezona uveliko počela

Kako smo saznali od vlasnika najboljih motela, trenutno na Vlašiću najviše odmaraju Dalmatinci, a također ove godine godine više je i Slovenaca. Kako su nam rekli u jednom od ovih ugostiteljskih objekata u januara i februaru očekuju dolazak većeg broja Bosanaca i Hercegovaca koji žive u inostranstvu, ali i gostiju iz svih krajeva Hrvatske.

Ponuda na Vlašiću u svakom pogledu je bolja nego prethodnih godina, a ono što mami goste jeste čist i svjež zrak. S obzirom da je na na ovoj planini zabranjeno koristiti ugalj za grijanje objekata, gostiju sa svih strana je sve više. Tako su i naši sagovornici iz Dalmacije presretni zbog ove činjenice. Međutim, ono što im svakako smeta, i što je iznenadilo je cijena parkinga od sedam KM, bez obzira da li se zadržite sat vremena ili cijeli dan.

Porodice iz Dubrovnika Obradović, Šilje, Vugdelija, Čošlja, Tenžera, rado su pozirale našem fotografu prije priprema za skijane.

Iznajmljivanje skija

– Zadovoljni smo ponudom na Vlašiću, gdje zimujemo već nekoliko godina. Bosanci i Hercegovci ljeti su kod nas redovni u Dubrovniku, tako da moramo uzvratiti posjetu zimi – kažu raspoloženi Dubrovčani.

Tomislav Lovrenović iz Travnika, koji radi kao instruktor skijanja, kaže da je među polaznicima najviše stranih turista.

– Obično nam je potrebno 12 sati rada sa djecom da bi ona mogla početi skijati. Uglavnom početni kurs svi savladaju nakon maksimalno četiri dana – kaže Lovrenović.

Za dnevno iznajmljivanje skija posjetioci moraju izdvojiti 15 KM, a za one sa puno dubljim džepovima tu su i skuteri. Za sat vremena ljubitelji adrenalina moraju izvdojiti 120 KM. Cijene u ugostiteljskim objektima su prihvatljive za goste iz Hrvatske, ali ne i za naše domaće stanovništvo, tako da mnogi od njih na planinu dolaze sa pripremljenom hranom.

Organski domaći prozvodi

Poznati pčelar iz Travnika Ahmed Balić, zadovoljan je prodajom svojih proizvoda na Vlašiću, gdje ima štand već nekoliko godina. Nudi domaći med i preparate od istog.

– Dalmatinci znaju šta je pravi med i redovno kod mene kupuju. Oni cijene organske proizvode mnogo više nego Bosanci i Hercegvci – kaže Balić.

OSTAVI KOMENTAR