Spektakularni događaj FIS Europa Cup uoči 40. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara

Olimpijski centar Bjelašnica je 16. i 17. februara 2024. godine domaćin FIS Europa Cupa u alpskom skijanju za muškarce u izazovnoj Super-G disciplini.  Organizacija ovog važnog događaja drugu godinu zaredom je rezultat kontinuiranog ulaganja u razvoj ski-centra i potvrđuje da je Bjelašnica proteklu sezonu ispunila očekivanja i visoke kriterije Međunarodne skijaške federacije (FIS) kada je dobila ocjenu devet od deset.  Pripreme za takmičenje su u toku, a ZOI’84 okuplja najbolje stručnjake i resurse kako bi osigurao besprijekorno i nezaboravno iskustvo kako za sportiste, tako i za gledaoce.

Prema trenutnom presjeku prijava na ovo prestižno takmičenje se do sada prijavilo preko 80 takmičara iz najelitnijih skijaških nacija: Sjedinjenih Američkih Država, Austrije, Francuske, Italije, Švicarske, Norveške, Kanade, iz 21 zemlje.

“Bjelašnica, koja je bila u centru pažnje XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, zadržala je status istaknutog središta zimskih sportova. Naslijeđe Olimpijade postalo je katalizator za izgradnju sportske infrastrukture na Bjelašnici, postavljajući temelje za kontinuiranu sportsku izvrsnost. Posebno mi je drago da smo se prošle godine vratili u FIS Cup, dobili smo sve pohvale. Ove godine Super-G dispiclina i momci koji dolaze su super spremni i smatram da ćemo Bjelašnicu i BiH otvoriti za velike stvari”, istakao je Jasmin Mehić, direktor KJP ZOI’84.

OC Bjelašnica, prožeta olimpijskim nasljeđem, pruža savršenu pozadinu elitnim sportistima iz cijelog svijeta da se takmiče u izazovnoj Super-G disciplini. Partneri, uključujući Vladu Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Trnovo, igraju važnu ulogu u realizaciji ovog događaja.

„U protekle tri godine Vlada KS predvidjela je i odobrila značajna sredstva za unapređenje ski centra na Bjelašnici i Igmanu. Započeli smo neke kapitalne projekte koji su u poodmaklim fazama, što su prepoznali ljubitelji zimskih sportova ali i oni koji planinu vole ljeti. Spomenut ću samo neke: ski lift K2 koji finansiramo sa skoro 3 miliona KM, preko 3 miliona KM za zamjenu ski lifta Kotlovi, 20 miliona KM za izgradnju nove šestosjedne žičare Štinji, preko 5 miliona KM sufinansiranja za izgradnju jezera Akumulacija III, finansiramo rekonstrukciju starih i izgradnju novih staza. Intencija Vlade KS je Bjelašnicu kreirati kao poželjnu turističku destinaciju tokom cijele godine što će se reflektovati na porast dolaska turista na planinu, razvoj hotelijerstva, sportskog, ali i kongresnog turizma, što direktno utiče na privredni razvoj Kantona Sarajevo“, istakao je Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo.

Svjesni odgovornosti koju nosi organizacija ovog događaja Ministarstva kulture i sporta pruža nepokolebljivu podršku kako bi zajedno isporučili vrhunsku kvalitetu organizacije FIS Europa Cup koji ne samo da pokazuje snagu sportista već i unapređuje reputaciju Bjelašnice kao destinacija za zimske sportove svjetske klase.

„Nisam vjerovao da ćemo danas razgovarati o FIS Europa Cupu. Veliko hvala direktoru Mehiću i cijeloj ekipi koji su pokazali da su čuda moguća. Drago mi je da na političkoj sceni u Kantonu Sarajevo imamo ljude koji vole i vjeruju u Bjelašnicu i Igman. Svi zajedno vjerujemo da Bjelašnica može biti regionalni centar turizma, razvoja privrede i kulturnih aktivnosti. Investicija u Bjelašnicu jedna je od najznačajnijih u okviru kantonalnih projekata i Vlade Kantona Sarajevo“, rekao je Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo dalo je potpunu podršku kako finansijsku tako i onu ljudsku, podršku pokrenutu zajedničkom željom da bh. planine zablistaju ljepše nego ikada. Iz godine u godinu bilježimo sve izazovnije sezone što se padavina tiče. Kako bi se OC Bjelašnica i ZOI’84 nosili sa tim problemom, a sve u cilju pružanja što kvalitetnijeg iskustva posjetiteljima i takmičarima – u saradnji sa Ministarstvo privrede KS u protekloj godini nabavljeno je 50 novih topova za osnježenje te je za njih instalirana sva potrebna infrastruktura.

„Uređeno je dodatnih 40% skijaških površina što je značajno poboljšalo uslove skijanja. Prošireni su kapaciteti noćnog skijanja i to na tri staze, staze broj 5, 5a i staza Štinji Do, kao i pokretna traka sa kupolom koja je značajno olakšala prve korake u skijanju našim mališanima. U posljednje 2,5 godine u OC Bjelašnica, Igman uloženo je blizu 33 miliona, a to se i vidi“, naglasio je Zlatko Mijatović u svom obraćanju, ministar privrede Kantona Sarajevo.

NLB Banka i MasterCard kontinurirano pružaju podršku FIS Europa Cupu

NLB Banka Sarajevo, kao dugogodišnji partner OC Bjelašnica, cijeni izvrsnost, skijašku avanturu. Kontinuirano podržavaju razvoj skijanja, kako rekreativnog tako i takmičarskog, prepoznajući važnost podrške događajima koji doprinose rastu i promociji zimskih sportova u Bosni i Hercegovini.

“NLB Banka Sarajevo je pouzdan partner Olimpijskom centru Bjelašnica od početka njihovog procesa digitalizacije i pružili smo značajnu podršku u implementaciji E-commerce i Unattended POS rješenja, čime je znatno unaprijeđeno korisničko iskustvo svih posjetioca Bjelašnice i Igmana. Zbog toga mi je iznimno zadovoljstvo, da ćemo zajedno sa Mastercard kompanijom i ove godine, kao i prethodne, podržati prestižno takmičenje kao što je FIS Europa Cup. Skijanje je sport koji je stvorio najpopularnije i najinspirativnije priče i mi želimo biti dio njih, a posebno me raduje što mogu, pored omogućenog popusta od 10% na online kupovine na web shopu za sve Mastercard kartice, najaviti i posebne aktivnosti i promocije koje smo pripremili za ovu skijašku sezonu i obilježavanje jubileja Olimpijade, od čega posebno izdvajam nagradnu igru gdje će Mastercard korisnici NLB Banke imati šansu osvojiti vrijedne nagrade poput ski karata, ski kaciga, brila i još mnogo toga”, izjavila je Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke d.d., Sarajevo.

Razvoj skijališta i takmičarskog skijanja prepoznat je kao prioritet i Općine Trnovo, koji su odlučni da pruže podršku daljem razvoju OC Bjelašnica kao turističke destinacije i pozornice za takmičenja svjetstkog ranga.

“Općina Trnovo od svog budžeta izdvaja 70% u infrastrukturu. Želimo da nastavimo razvoj ovog prostora, moramo otvarati takmičarske i rekreativne staze. Dajemo podršku ZOI-u ’84 i mi zajedno odlično funkcionišemo. Najvažnije da nastavljamo da radimo u interesu građana Bosne i Hercegovine”, istakao je Ibro Berilo, načelnik Opštine Trnovo.

Kako odbrojavanje do održavanja FIS Europa Cup počinje, ZOI’84 poziva sve zaljubljenike u zimske sportove da im se pridruže 16. i 17.02. na Bjelašnici u praćenju skijaškog spektakla. Ulaz na oba dana održavanja utrke je besplatan. Svi gledatelji će uz praćenje vrhunskog skijanja imati priliku uživati u ceremoniji dodjele nagrada pobjednicama i Après-Ski partyju. Redovna ažuriranja i dodatne informacije pratite na službenoj web stranici OC Bjelašnica kao i na društvenim mrežama.