Sve je spremno za FIS Europa kup u OC Bjelašnica, FIS potvrdio kvalitet staza

Bojan Panovski, tehnički delegat Međunarodne skijaške federacije (FIS)

Danas je u OC Bjelašnica održan snow control, finalna provjera staza od strane Međunarodne skijaške federacije, za FIS Europa kup koji će se održati 12. i 13. februara 2023. u Super-G discipline za žene.

Snow control obavio je Bojan Panovski, tehnički delegat Međunarodne skijaške federacije (FIS) sa preko 20 godine iskustva, koji je potvrdio da staze zadovoljavaju FIS standarde.

„Uradili smo snow control sa vrha šestosjeda do finisha, odnosno duž staze staze gdje će da se održi utrka. Na cijeloj stazi ima dovoljno snijega i kvaliteta staza je u skladu sa FIS standardima. Znamo da je početak zime započeo bez snježnih padavina i sretni smo da je posljednjih dana palo dovoljno snijega te da je visina snježnog pokrivača sada zadovoljavajuća. Moram naglasiti da su i uposlenici ZOI’84 uradili odličan posao sa vještačkim osnježenjem i pravljenjem dobre podloge, tako da sa finalnim pripremama od strane organizatora u sljedećih nekoliko dana, utrka se može održati u skladu sa najvišim standardima“, kazao je Bojan Panovski.

Panovski je također naglasio veliki potencijal OC Bjelašnica za organizaciju najvećih skijaških takmičenja.

„Nije slučajno Bjelašnica odabrana kao domaćin ZOI’84 i to za takmičenja u muškim disciplinama. Prije 39 godina postavljeni su kvalitetni temelji za organizaciju najprestižnijih skijaških takmičenja, a danas imamo i vještačko osnježenje i savremenu tehnologiju koji omogućavaju stvaranje potrebnih uslova. Ukoliko organizatori FIS Europa kupa na Bjelašnici zadovolje potrebne standarde, možemo uskoro očekivati i veća takmičenja u OC Bjelašnica“, poručuje Panovski.

OC Bjelašnica nastavlja da kontinuirano radi na unapređenju uslova za skijanje kako za rekreativce, tako i za takmičare. Od danas je ovaj ski centar bogatiji i za još jedan ski lift koji će značajno poboljšati transport skijaša na ovoj planini. Skijaši će od danas moći da koriste i četverosjed koji je u pogon pušten šest godina nakon što je kupljen. Vožnja ovim četverosjedom ujedno je prilika i za uživanjem u prelijepoj panorami ove bh. planine koja danas sija u punom sjaju.

Stanje na Bjelašnicu uživi možete pratiti OVDJE