Današnji dan pokazao zašto su gradnja duplog „BX“ lifta i nove investicije u OC Bjelašnica prioritet

Jaki udari vjetra, jačine 100 km/h, trenutno otežavaju rad OC Bjelašnica. Zbog toga danas u funkciji nije šestosjed, a skijašima su na raspolaganju liftovi „K1“ i „BY“ što  rezultira gužvama na najpopularnijem sarajevskom skijalištu.

Bjelašnica je poznata po jakim i čestim vjetrovima, koji nerijetko onemogućavaju rad šestosjeda. Skijašima, u tom slučaju, ostaju na raspolaganju tek tri dodatna lifta manjih kapaciteta – „K1“, „BX“, te „BY“. Upravo iz tog razloga, ZOI’84 odlučio je investirati u izgradnju duplog „BX“ lifta, kako bi u slučajevima jakih vjetrova na olimpijskoj ljepotici skijaši imali sigurnu alternativu za uživanje u zimskim sportovima.

Izgradnja duplog „BX“ lifta omogućit će povećanje kapaciteta sa 600 na 2.250 skijaša na sat, što će uskoro doprinijeti boljem iskustvu skijanja u OC Bjelašnica.

Uprava ZOI’84, po preuzimanju funkcije u aprilu ove godine, zatekla je nepripremljene investicione planove i budžete za razvoj skijališta. Identifikovali smo izgradnju duplog „BX“ lifta kao prioritet, te već u maju 2021. pripremili svu potrebnu tehničku dokumentaciju. Zbog brojnih administrativnih procedura sa radovima smo mogli započeti tek u oktobru. Preuzeli smo rizik i zajedno sa kompanijom Doppelmayr, najpoznatijim svjetskim proizvođačem liftova, krenuli sa izgradnjom duplog „BX“ lifta prije dva mjeseca. Završetak radova bio je planiran za 15.12.2021., ali velike količine snježnih padavina koje nisu uobičajne za početak decembra, otežale su i prolongirale završetak radova. Tim ZOI’84 ulaže maksimalne napore da dupli „BX“ lift učini dostupnim skijašima do kraja ove godine“, kazao je Jasmin Mehić, direktor ZOI’84.

Iz ZOI’84 poručuju da nisu nespremno dočekali novu sezonu, ali da brojne probleme koje su prouzrokovale godine nerada i nemara nije moguće riješiti u nekoliko mjeseci, te da je potreban strateški pristup i predan rad za unapređenje trenutnih uslova.

ZOI’84 suočava se sa brojnim izazovima koji se generišu više od 25 godina. Uprava ima potpuno razumijevanje prema skijašima, te progresivnim pristupom činimo sve da našim korisnicima pružimo najoptimalnije uslove na skijalištu u što kraćem roku. Investicije u dupli „BX“ lift će unaprijediti trenutne uslove, ali prava promjena može biti vidljiva tek povezivanjem Bjelašnice i Igmana, te izgradnjom 5 novih liftova i staza. Pred nama je težak put i spremni smo za njega. Našim skijašima zahvaljujemo na razumijevanju i podršci“, zaključuje Mehić.

Današnje otežane vremenske uslove ZOI’84 je iskoristio za realizaciju vježbe operativnih timova GSS i ZOI’84, čim je omogućen alternativni transport skijaša do „BY“ lifta.

Zbog djelimično osposobljenog skijališta u OC Bjelašnica, ZOI’84 odobrava popust od 30% na dnevne, poludnevne karte, te karte za noćno skijanje, do 22.12.2021.

Izvor: KJP ZOI’84

Stanje na Bjelašnici uživo možete pratiti OVDJE