FIS Svjetski kup ove sezone obilježava 55. godina svog postojanja: Vrhunac sezone u Cortini d’Ampezzo

Skijaši i skijašice iz svih dijelova svijeta počeli su 55. sezonu za osvajanje Malog i Velikog kristalnog globusa.

Od prve sezone, kada su u januaru 1967.godine počele prve utrke u alpskim disciplinama, takmičari pomjeraju granice generacijama koje ih nasljeđuju u borbi za osvajanje bodova, a u konačnici i jednog od kristalnih globusa.

Predstojeća sezona predstavlja poseban izazov zbog pandemije Corona virusa.

Sjevernoamerička turneja je otkazana, a trke će biti nadoknađene na mjestima Svjetskog kupa koja su već planirana u Europi.

Otvaranje sezone u Söldenu pomjereno je sedam dana naprijed kako bi glečer bio rezervisan isključivo za timove. I ostali termini trka su preraspoređeni, tako da se muškarci i žene, uz nekoliko izuzetaka, neće sastajati na istim mjestima, a treninzi takmičara će se odvijat odvojeno što je više moguće.

Obzirom da je FIS je odbio zahtjev italijanskih organizatora da se Svjetsko prvenstvo odgodi na godinu dana, vrhunac sezone Svjetskog prvenstva se očekuje u Cortini d’Ampezzo, od 7. do 21. februara 2021. godine.

Finale sezone sa predstavljanjem kristalnih globusa planirano je  u Lenzerheideu sredinom marta.

Naredne vožnje u Svjetskom kupu za muškarce zakazane su za  5. i 6. decembar u italijanskoj Santa Caterina Valfurva, kada će na rasporedu biti dvije trke veleslaloma.

Istog vikenda skijašicama su na rasporedu utrke u švicarskom St. Moritz-u.

Raspored vožnji u Svjetskom kupu možete vidjeti OVDJE