Prvaci Balkana – cross country / medalje u alpskom skijanju

Strahinja Erić

Naši takmičari su u ski trčanju u sezoni 2018/2019 ostvarili do sada najbolje rezultate te u Balkan kupu, seriji takmičenja (BiH, Hrvatska, Srbija, Turska, Makedonija, Grčka, Bugarska) u ukupnom poretku odnjeli čak tri medalje, odnosno plasman u tri ukupnog pobjednika Balkan kupa:

  1. mjesto STRAHINJA ERIĆ – ukupni pobjednik Balkan kupa
  2. mjesto STEFAN ANIĆ – Balkan kup
  3. mjesto SANJA KUSMUK – Balkan kup

Balkan kup je serija od 8 takmičenja i naši trkači su se pokazali da pogotovo u muškoj konkurenciji dominiraju na Balkanu. Ovo je veliki rezultat za bh skijanje.

Kada je u pitanju alpsko skijanje naši takmičari su u proteklih 6 dana također zabilježili sjajne rezultate.

U Bugarskoj je održano nekoliko takmičenja gdje je naš MARKO ŠLJIVIĆ u slalomu u konkurenciji od preko 80 takmičara iz Italije, Austrije,Slovenije. Češke, Bugarske, Ukrajine, Švicarske, Mađarske, Rumunije, Grčke, Crne Gore zauzeo sljedeća mjesta:

28.03.2019. 3. mjesto
29.03.2019. 2. mjesto
30.03.2019. 2. mjesto

I ženska komkurencija je nadmašila mnoge, ELVEDINA MUZAFERIJA je na Otvorenom državnom prvenstvu Slovenije ostavila sve iza sebe i u spustu odnjela dvije zlatne medalje. Ovime smo pokazali da se možemo nositi i sa velikim skijaškim nacijama kao što je Slovenija.

Ovim rezultatima polako završavamo sezonu, ostalo je još nekoliko takmičenja, a zatim već idemo u planove za narednu sezonu, te se nadamo da su ovi rezultati veliki podstrek za daljnji rad i još bolje rezultate.

Izvor: Ski savez Bosne i Hercegovine