Snowboard: Europa Cup Bjelašnica

Sedam najboljih snowboard vozača iz naše zemlje predstavit će se na Bjelašnici na utrkama FIS Snowboard Europa kupa 17. i 18. februara. U seniorskoj kategoriji nastupiće Adna Klačar, Haris Burić, Edis Ozturk i Stefan Lazarvić, dok u juniorskoj kategoriji za našu zemlju nastupaju Asja Klačar, Selina Memić i Nejra Mulić.

Na sedmom FIS Snowboard Europa kupa, u konkurenciji od 40 snowboard vozača iz čak 13 zemalja, ove godine predstaviće se naši najbolji takmičari.

Haris Burić, reprezentativac BiH u FreeStyle disciplinama, strast prema snowboardu otkrio je vozeći skejt. “Ljubav prema snowboardu počela je prije 15 godina dok sam živio u Kanadi, a prije dvije godine krunisana je pobjedom na Avalanch Risk City Jam takmičenju u Novom Sadu”, kazao je Burić. Iako je cilj svakog nastupa dobar provod, zbog čega je i odabrao da se bavi ovim sportom, Haris kaže da i danas ima malu tremu pred nastupe.

Adna Klačar jedina je seniorska reprezentativka Bosne i Hercegovine, a snowboard vozi posljednje četiri godine. Adna je do sada nastupala na dva FIS Europa kupa u Srbiji i Hrvatskoj, a prvi put će nastupiti na Europa kupu u Štinom Dolu na Bjelašnici. “Snowboard se trenira tokom cijele godine. Pokušavam biti na planini svaki dan, no kada nema snijega treniramo na glečerima, a imamo i takozvane “suhe treninge” koji pomažu vozačima da ostanu u formi”, rekla je šesnaestogodišnja Adna.

Takmičenje se održava u dvije discipline: Slope Style i Big Air. “Slope Style je kombinovana disciplina u kojoj je podjednako važno biti dobar, kako na snježnim, tako i na čvrstim elementima. Poligon se sastoji od tri ili više povezanih kickera (skakaonica) te od nekoliko povezanih elemenata i tu dolaze do izražaja raznovrsnost, kreativnost i raspon trikova”, kazao je Edis Ozturk, osamnaestogodišnji reprezentativac naše zemlje u snowboard disciplinama.

“Big Air je jedan skok na kiceru maksimalnih dimenzija i dugog, velikog doskoka, gdje u nekoliko sekundi tzv. “Air time-a” treba izvesti što komplikovaniji i teži, zahtjevniji trik”, pojašnjava Ozturk.

Članovi naše snowboard reprezentacije pozivaju vas da ih podržite 17. i 18. februara u Štinjem Dolu na Bjelašnici od 10 do 16 sati.