SSK Sarajevo domaćin FIS kupa ‘Djeca za mir u svijetu’

U organizaciji Sarajevskog skijaškog kluba „Sarajevo“ (SSK), 16. i 17. februara 2018. godine, na Bjelašnici će se održati međunarodno skijaško takmičenje, FIS KUP „Djeca za mir u svijetu“.
Takmičenje traje dva dana, a učestvovaće djeca starosti od 12 do 16 godina u disciplinama slalom i veleslalom. Riječ je o jednom od 11 dječijih takmičenja registrovanih u kalendaru Međunarodne skijaške federacije (FIS), koja se održavaju u svijetu svake godine. Tokom posljednjih 20 godina na ovoj utrci učešće su uzeli timovi iz 15 zemalja iz regije i svijeta.
Na FIS kupu „Djeca za mir u svijetu“ očekujemo učešće oko 100 mladih skijaša i skijašica iz BiH , Evrope I svijeta
Takmičenje promovira mir i prijateljstvo i posvećeno je djeci koja su izgubila svoje živote tokom rata u BiH.
Jedan od ciljeva ovog međunarodnog takmičenja je i doprinos razvoju sportskih aktivnosti, promociji zdravog života u zajednici i borbi protiv raznih toksikomanija kojima su danas mladi izloženi. Alpsko skijanje je tradicionalno bilo veoma razvijeno u BiH, posebno u Sarajevu. Ovo takmičenje je jedna od aktivnosti koja vraća skijanje djeci u Sarajevo i motivira ih da idu na planinu, da uče skijati, da se žele takmičiti, a samim tim i da žive zdravijim životom. Rukovodstvo SSK smatra da je uspješno organiziranje ovog, već tradicionalnog, međunarodnog takmičenja korak ka vraćanju olimpijskih planina Bjelašnica i Jahorina u kalendar Svjetskih takmičenja, što su naredne aktivnosti koje će se poduzeti u saradnji sa Skijaškim savezom BiH i entitetskim savezima.

Svečano otvaranje manifestacije je u petak 17. februara u 12 sati u ciljnoj ravnini Babin Do, Bjelašnica, poslije završetka takmičenja u disciplini slalom.