AccuWeather prognozira čak 17 dana sa snijegom u januaru

AccuWeather prognozira čak 17 dana sa snijegom ili susnježicom u pojedinim dijelovima Bosne, dok je u Hercegovini broj dana sa snijegom određen na sedam, piše Večernji list.

Iako je ovaj mjesec bio možda najbolji pokazatelj kako se dugoročnim prognozama ne može pretjerano vjerovati. AccuWeather je najavljivao snijeg i za Božić te nestabilnosti u ostalim danima, a dočekalo nas je u cijelom mjesecu hladno i sunčano vrijeme. Ipak, bit će puno nestabilnije u danima koji slijede.

Pojedini meteorolozi tvrde kako će ovo biti najhladnija zima u posljednjih nekoliko godina u cijeloj regiji. Đorđe Đurić istaknuo je kako nas oštrija zima očekuje od januara, dok klimatolog Vladimir Bilak tvrdi da će u posljednjih nekoliko godina ovo biti najhladnija zima s posebno niskim temperaturama u januaru.

Godine 2012., kad je Hercegovinu okovao najveći snijeg u historiji koji nisu pamtili ni najstariji žitelji, Zoran Zadro postao je regionalna meteorološka zvijezda jer je mjesecima upozoravao na snježni problem, na što su se mnogi oglušili. Aktuelne prognoze stranih meteorologa uključuju mogućnost uvjeta kakvi su tada vladali.

Pitali smo i njega da prokomentira hladne najave za januar i februar.

– Rekao bih da bi glavna uzbuđenja, što se zimskog vremena tiče, mogla nastupiti između pravoslavnog Božića, 7. januara, do treće dekade februara. Vjerojatno će zima u regiji odraditi “posao” i po pitanju zahladnjenja, ali i padavina, kiše i snijega, u razdoblju koje je navedeno. Hoće li biti obilnijih padavina, ovisit će o nastancima i kretanjima fronti i ciklona. Međutim, po trenutačnim trendovima dugoročnijih prognoza, konkretniji snijeg na Balkanu je moguć, ustvrdio je Zadro.

OSTAVI KOMENTAR