Za vikend masovno otvaranje skijališta

Naglo zahlađenje i snježna fronta ovila je Alpe prošlih dana u bijelo. Na mnogim skijalištima pala je velika količina snijega, što je omogućilo nekoličini skijališta uranjeno pokretanje svojih liftova, ponegdje čak i mjesec dana prije planiranog termina

Tapkanje na mjestu i pogled u nebo, već ovaj vikend mogli bi ste zamijeniti škriputanjem svježeg snijega ispod pancerica i prvim ovosezonskim skijanjem.

Kako su završne pripreme na skijalištima u punom jeku, te topovi i ratraci danonoćno uređuju stazu, za očekivati je uskoro masovno otvorenje ne glečerskih skijališta diljem Alpa, no neka skijališta startaju već ovaj vikend.

U Kitzbühelu se skija na brdu Resterhöhe već od kraja desetog mjeseca, a od prošlog vikenda i na poznatom Hahnenkamm brdu, gdje je u pogonu nekoliko pista i jedna sjedežnica. Zanimljivo je spomenuti da su piste puštene u rad prije nedavnih snježnih padavina, a napravljene su od prošlogodišnjeg snijega iz deponija.

Od četvrtka u pogon kreće i Turracher Höhe s jednim liftom imena Wildkopflift, a od subotu dodatno još i Zirbenwaldbahn. Zanimljivo je kako će ski karta u petak koštati samo 9 Eura po osobi.

Na glečeru ponad Söldena skija se već nekoliko tjedana, no od ovoga vikenda u rad kreću nekoliko skijaških staza i liftova, što će omogućiti dolazak do glečera iz samoga mjesta. Iz uprave skijališta ističu kako će za vikend biti otvoreno 15 liftova i čak 46 kilometara skijaških staza.

U Schladmingu planiraju otvorenje također za nadolazeći vikend i to od vrha do središnje stanice. Ako je vjerovati glasinama, već spomenutim skijalištima bi se na kraju sedmice mogla priuštiti i Silvretta Montafon te švicarska Arosa-Lenzerheide.

Hvale vrijedna gesta dolazi nam iz Francuske. Iako je poznati Courchevel svoje otvorenje najavio tek iza 10.12., potaknuti idealnim uvjetima, u petak će otvoriti nekoliko liftova i to samo na taj dan, no zato je skijaška karta za sve besplatna, a učitelji skijanja će stajati na raspolaganju kao besplatna potpora u nadolazeću sezonu.

Ako je suditi po sadašnjem stanju, kroz koju sedmicu mogli bi u novu sezonu ući prije planiranog i druga skijališta poput Kronplatza, Obergurgla, Ischgla, SkiWelta i drugih.

OSTAVI KOMENTAR