Završetak ski sezone u Francuskoj

U zimskom periodu istraživanja pokazuju da Hrvatsku prema nekim grubim statističkim procjenama napusti oko 150 hiljada građana u potrazi za bijelim padinama i snježnim užicima koji okupe hiljade malih i velikih skijaša – od početnika do onih vrsnih poznavatelja skijaških umijeća. Velika je većina završila u susjednoj Sloveniji, te Austriji i Italiji, a nešto manji dio u Slovačkoj, Francuskoj i Švicarskoj. Ove godine zanimanje hrvatskih ljubitelja skijanja bilo je u znatnijoj mjeri nego prijašnjih godina usmjereno prema francuskim skijalištima. Francuska je država s iznimno prostranim i odlično uređenim skijalištima, piše panopticum.hr

Procjenjuje se da u Francusku svake zime otputuje blizu pet hiljada hrvatskih skijaša. Razlog tako pojačanom egzodusu ski-turista za odlazak na francuska skijališta nesumljivo, uz jedne od najboljih ski pista u Europi, leži i u činjenici iznimno prihvatljivih cijena koje su gotovo upola manje i pristupačnije od mnogobrojnih drugih razvikanih ski centara u našem okruženju. Tu prvenstveno mislimo na Austriju i Sloveniju. Drugi razlog svakako je laka dostupnost svih francuskih skijališta cestovnim prijevozom.

VAL CENIS I TERMIGNON

Val Cenis je veliko skijalište uz tipični istoimeni mali francuski gradić, s tradicionalnim kamenim kućama i starinskim pekarama, “fromažeriama” s odličnim vinom i francuskim sirom. Gradić je okružen ljevkastim padinama, pretvorenima u vrhunsko i moderno skijalište. Zimovalište Val Cenis udaljeno je 850 kilometara od Zagreba i nudi skijanje na ponešto drugačiji način. Cijena aranžmana jedan je od glavnih aduta koji su poveli ovozimsku poveću hrvatsku ski kolonu prema Francuskoj.

Nekoliko kilometara prije Val Cenisa nalazi se gradić i istoimeno skijalište Termignon. Skijališta Val Cenis i Termignon su spojena stazama i žičarama.

Oba skijališta imaju oko 150 kilometara označenih skijaških staza i to: 9 zelenih za ski početnike, 10 plavih i 22 crvene staze za dobre i vrlo dobre skijaše, te 6 crnih skijaških staza za one koji priželjkuju žešći ritam skija. Skijalište Val Cenis i Termignon ima 19 ski liftova, jednu gondolu, dvije 6-sjednice, 8 ski vučnica, osam 4-sjednica. Osim toga, skijalište je opremljeno s 84 snježna topa za izradu umjetnog snijega i ima 8 kilometara staza za nordijsko skijanje.

U samom naselju Val Cenis gostima je na raspolaganju javni bazen, sauna, biljar sala, kuglana i malo sportsko klizalište. Sve je dobro povezano cjelodnevnim besplatnim javnim ski-bus prijevozom, a sedmična ski oprema može se iznajmiti za oko 40 eura.

Prema historijskim zapisima vojskovođa Hanibal u svom pohodu na Rim prošao je ovim alpskim prostorom. Za slijedeću ski sezonu za 2017. godinu najavljeno je veliko Svjestsko ski natjecanje novinara u Val Cenisu.

VAL THORENS

Tek 40-tak kilometara od Val Cenisa nalazi se jedno od najvećih i najviših skijališta u Francuskoj. Skijalište Val Thorens je najviše mjesto u sistemu žičara “Les 3 Vallées”. Svake godine ovdje se grade nove žičare te unapređuje turistička ponuda. Poznavatelji tog skijališta kažu da je nešto ipak uvijek isto – skijanje u tom kraju uvijek vas iznova oduševi.

Izvrsna turistička infrastruktura i suvremene skijaške naprave svrstavaju Val Thorens među najpopularnije francuske skijaške destinacije. Skijaški centar Val Thorens nudi preko 150 kilometara skijaških staza, povezanih sa blizu 40-tak modernih žičara gdje može istovremeno skijati preko 20 hiljada skijaša. Skijalište se proteže na nadmorskoj visini od 900 do 3.200 metara.

Dodatna turistička ponuda mjesta je izvrsna, nude se sadržaji kao što je tenis, squash, razne sportske dvorane, više unutarnjih bazena, a ne zaostaje ni noćna ponuda i mogućnost zabave. Val Thorens je udaljen je od Zagreba oko 950 kilometara.

LE CORBIER

Skijalište Le Corbier se prostire od 1.550 do 2.650 metara nadmorske visine. Le Corbier je tipično francusko skijalište smješteno u srcu Savojskih alpa i idealno za one koji istinski vole uživati u skijanju, i to od skijaša početnika pa do onih najiskusnijih. Vrlo je dobro opremljeno svom infrastrukturom malog grada. Dakle, ima svega – od pošte, banke pa do turističke agencije kao i restorana intimnog ugođaja pod svijećama. Skijalište Le Corbier zajedno sa ski područjem Les Sybelles sastavni je dio četvrtog po veličini skijaškog sistema u Francuskoj kojeg još čine pet međusobno povezanih skijališta – Albiez Montrond, La Toussuire, Les Bottières, St Colomban des Villards, St Jean d’Arves s ukupno 310 kilometara skijaških staza i s oko stotinjak ski liftova, te dva snježna parka.

Samo skijalište Le Corbier je smješteno u srcu skijaškog područja Le Sybelles s neodoljivih 90 kilometara skijaških staza i to šest zelenih, 13 plavih, 6 crvenih i jednom crnom ski stazom. Skijalište ima sistem od 22 ski lifta, te par staza za skijaško trčanje. Le Corbier je udaljen oko 900 kilometara od Zagreba.

OSTAVI KOMENTAR