Snijeg ponovo prekrio bh. planine

Nakon natprosječno visokih temperatura za januar i februar, od jutros snijeg ponovo pada na skoro svim bosanskohercegovačkim planinama.

Turistička zajednica SBK/KSB najavila je da će od sutra na Vlašiću ponovo biti u funkciji skijaški liftovi i staze Babanovac 1 i 2, Markovac, skijalište Eko Fis te baby ski staza. Istakli su da će i ostali skijaški centri u Srednjoj Bosni, ukoliko snijeg nastavi padati, od petka biti u funkciji – skijaške staze u ski centru „Brusnica“ u Fojnici te ski centru „Rostovo“ u Bugojnu, dok skijaški centri „Busovačka planina“ i „Pridolci“ u općini Busovača planiraju svoja skijališta otvoriti u subotu.

U skijaškom centru „Raduša“ u Gornjem Vakufu očekuju dodatne količine snijega u narednim danima, kako bi već za naredni vikend bili spremni ovaj skijaški centar staviti u funkciju.

I na Jahorini danas snijeg pada jakim intenzitetom. Iz Olimpijskog centra Jahorina istakli su da je vidljivost dobra te da je jutros visina utabanog snijega na stazama bila 20 centimetara.

Od vertikalnog transporta u funkciji su ski lift Poljice i baby lift Poljice. Radi se na uređenju staze Skočine, gdje je u srijedu navečer bio u funkciji sistem za vještačko osnježavanje. I narednih dana i noći, kada to temperature budu omogućavale, sistem za vještačko osnježavanje će biti u funkciji. Prema vremenskim prognozama trebalo bi da padne novih 40 centimetara snijega do sutra, saopćili su iz Olimpijskog centra Jahorina.

Na Bjelašnici je jutros bilo 15 centimetara snijega. Snijeg intenzivno pada, ali trenutno nema uslova za skijanje. Iz ZOI ‘84 su kazali kako čekaju da snijeg još napada kako bi se stekli uslovi za skijanje za vikend. Vještačko osnježavanje još nije uključeno jer trenutna temperatura to ne dozvoljava.

Međutim, u noćnim satima na Bjelašnici očekuju pad temperatura tako bi vještačko osnježavanje moglo biti aktivirano.

OSTAVI KOMENTAR