Masovni ‘egzodus’ Hrvata: 200.000 ih otišlo na – skijanje

Riječ je o tzv. hrvatskom “skijaškom tjednu” u većinom austrijskim, talijanskim i slovenskim skijalištima na koja u januaru obično putuju porodice s djecom.

Skijaška ‘karavana’ ljubitelja skijanja i odmora na snijegu iz Hrvatske ovog vikenda kreće prema evropskim skijalištima, gdje se u idućih sedam dana, prema grubim procjenama, očekuje većina od oko 200.000 hrvatskih skijaša ove sezone.

Riječ je zapravo o tzv. hrvatskom “skijaškom tjednu” u većinom austrijskim, talijanskim i slovenskim skijalištima na koja u prvih sedam dana januara, odmah nakon dočeka Nove, obično najviše putuju porodice s djecom iz Hrvatske te su tada i cijene u nekim skijalištima nešto niže nego u drugim terminima.

Mada nema tačnih podataka koliko ljudi iz Hrvatske putuje na skijanje, jer osim preko agencija i njihovih aranžmana, dosta ih ide i u individualnoj te organizaciji škola, klubova, udruga i slično, iz putničkih agencija ugrubo procjenjuju da bi ih u ovoj zimskoj-ski sezoni moglo biti oko 200 hiljada.

Najviše ih, blizu 70 posto, putuje u prvoj sedmici Nove godine, od 2. do 10. januara jer je to zadnja sedmica školskih praznika, dok ostali skijaju od decembra do početka aprila na različitim destinacijama po Europi.

U prilog ukupnoj brojki mogućih skijaša idu i prodajni rezultati skijanja ove sezone po agencijama koji su manje-više kod svih u porastu u odnosu na prošlu zimsku sezonu, od oko 10 pa i do 30 posto. To, kako ističu iz agencija, ipak pokazuje trend porasta odlaska hrvatskih skijaša na evropska skijališta.

OSTAVI KOMENTAR