Nesreća na Bjelašnici: Nesavjesni “skijaš” udario dijete

Na Bjelašnici se danas u jutarnjim satima dogodila teška nesreća u kojoj je nesavjesni skijaš velikom brzinom „proletio“ stazom i udario dijete. Sedmogodišnji dječak je zadobio teže povrede i trenutno se nalazi na operacionom stolu Kliničkog Centra u Sarajevu.

Svjedoci kažu da je mlađi muškarac vozio nekontrolisanom brzinom na stazi Kotlovi, te isto tako nastavio prema stazi Kolijevka u gornjem dijelu Heliodroma.

  • Proletio je pored mene velikom brzinom i samo što sam pomislio “vidi luđaka”, čula se vriska jer je „luđak“ udario dijete – rekao nam je svjedok koji je prvi prišao djetetu i opisao strahovit prizor nesreće.

Dijete je prevezeno na Kinički Centar u Sarajevu, gdje mu se ukazuje ljekarska pomoć. Konstatovane su teže tjelesne povrede. Kako saznajemo, riječ je o perspektivnom mladom bh. skijašu.

Ovo nije jedini slučaj u posljednjih 72 sata. Saznali smo i da je jedna djevojčica doživjela sličan scenarij prije dva dana i da je sada na kućnom oporavku.

Ovakve nesreće se, kako zbog nemara nadležnih da ski centar urede kako treba i nesavjesnih skijaša koji to maksimalno iskorištavaju, dešavaju svake godine.

Da li će ikada iko odgovarati ili snositi odgovornost?

Jednako su krivi i neodgovorni skijaši i centar koji takva ponašanja dozvoljava.

Slične situacije se ne bi dešavale kada bi ski centar bio uređen prema propisima i standardima koji su osnov i zakon za postojanje jednog ski centra. Nema ski patrole, nema oznaka da se uspori kada se staze spajaju, a manijaka na skijama svake godine sve ima više.