Postala dio zimskog turizma: Via Ferrata Sokolov put atrakcija za domaće i strane goste

Foto: ski.ba

Tek što je nedavno otvorena, Via Ferrata Sokolov put na Crenim stijenama na planini Romaniji plijeni veliku pažnju kako domaćih, tako i stranih zaljubljenika u ovu adrenalinsku zabavu.

  • Otvorena je prije dvadesetak dana, a prema našim evidencijama Via Ferratu Sokolov put je popelo između osam stotina do hiljadu posjetilaca – ispričao je Miroslav Divčić član PD „Glasinac“ Sokolac, koji je ujedno i jedan od idejnih tvoraca planinarskog doma i projekta Via Ferrata Sokolov put na Crvenim stijenama.

Prema riječima našeg sagovornika, ferrata je duga 350 metara sa visinskom razlikom od 160 metara.

  • Od ulaza u ferratu, pa do izlaza penjači savladaju 160 metara nadmorske visine. Na pojedinim dijelovima su napravljena mjesta za odmor sa klupama i lijepim pogledom – kazao nam je Divčić i dodao da im i nije bio cilj da gosti samo popnu stijene, nego da imaju priliku uživati u prirodnom ambijentu.

Crvene stijene su možda i jedan od najljepših vidikovaca na Romaniji, što daje idealne mogućnosti  da ova planina postane poželjna  destinacija za sve one koji svoje slobodno vrijeme vole provoditi u prirodi i zelenilu.

  • Planinarski dom Crvene stijene će uskoro biti kompletno završen i sa kapacitetom od oko tridesetak ležajeva će biti na raspolaganju našim gostima – naveo je Divčić i upoznao nas sa planovima koji slijede, a to su ideja za planinski biciklizam kao i namjera da u konačnici naprave jedan veliki sadržaj za ljude koji vole outdoor turizam.

Pored ferrate, Romanija ima oko 40 km obilježenih planinarskih staza, a sve ih krase prelijepi vidikovci. Ova destinacija je već postala dio mnogih zimskih turističkih ponuda, a sa početkom proljetne sezone taj broj bi mogao biti i veći.

Video: ski.ba

Piše: T.C. – ski.ba