Ski klub Alpin: Ljubav prema skijanju prenijeti na mlađe generacije

Ski klub Alpin formiran je u januaru 2019. godine i broji jedanaest takmičara i jednog trenera. Jedan je od mlađih skijaških klubova u Kantonu Sarajevo, a želja im je dati svoj doprinos promociji skijanja u našoj zemlji.

  • Cilj kluba je unapređenje kvalitete skijanja uopšte u BiH i stvaranje kvalitetnih mladih takmičara, te privlačenje djece i mladih u ovaj, po nama, najljepši sport – rekao Kemal Mirojević, trener u klubu Alpin.

Prema njegovim riječima prethodna skijaška sezona za ski klub Alpin bila je dosta uspješna i pored nedostatka snijega i otkazivanja velikog broja takmičenja.

  • Naši takmičari su učestvovali na svojim prvim takmičenjima i upisali svoje prve bodove – naveo je Mirojević i dodao kako su nakon zimskih aktivnosti  ljeto proveli u pripremi za dolazeću sezonu.

Mališani iz kluba Alpin ljetni period su proveli u kondicionim treninzima i obilascima planina oko Sarajeva.

  • Početkom juna počinjemo sa kondicijskim treninzima na atletskom poligonu Koševo, a svaki vikend koristimo kako bismo takmičare izveli u prirodu na neku od okolnih planina. Na taj način smo planinarenjem, šetnjom i vožnjom bicikala obišli dijelove Visočice, Treskavice, Bjelašnice, Igmana i Ravne planine – pojasnio je za portal ski.ba trener kluba Alpin i dodao da u  narednom periodu planiraju maksimalno iskoristiti uslove na domaćim skijalištima za što bolje pripreme, te učestvovati na svim takmičenjima u BiH koja budu organizirana.

Kemal Mirojević, trener ski kluba Alpin, skijanjem se aktivno spočeo baviti 1984. godine u SK Željezničar gdje je ostvario zapažene rezultate u najmlađim kategorijama. Nakon toga trenirao je i u SSK Sarajevo, gdje 1997.godine započinje i svoju trenersku karijeru sa najmlađim uzrastima.

  • 1997. godine sam počeo raditi kao trener u SSK Sarajevo sa najmlađim uzrastima. Čitav period do danas sam se bavio trenerskim poslom. U tom periodu sam vodio razne ekipe u klubovima SSK Sarajevo, ZOI 84, Ilidža, Olimpic, Naš tim, te posljednje dvije godine Alpin – ispričao nam je Mirojević i dodao kako je u  istom periodu u više navrata vodio dječije i juniorske reprezentacije BiH na takmičenjima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, te da je aktivan tehnički delegat SS BIH već 19 godina.