Sarajevo domaćin FIS kupa “Djeca za mir u svijetu”

U organizaciji Sarajevskog skijaškog kluba „Satrajevo“ (SSK), 21-22-23 februara 2020. godine, na Bjelašnici će se održati međunarodno skijaško takmičenje u alpskim disciplinama, FIS KUP „Djeca za mir u svijetu“.

Takmičenje traje tri dana, a učestvovaće djeca starosti od 12 do 16 godina u disciplinama Super G, slalom i veleslalom. Riječ je o jednom od 11 dječijih takmičenja registrovanih u kalendaru Međunarodne skijaške federacije (FIS), koja se održavaju u svijetu svake godine. Tokom posljednjih 20 godina na ovoj utrci učešće su uzeli timovi iz dvadesetak zemalja iz regije i svijeta.

Na FIS kupu „Djeca za mir u svijetu“ potvrđeno je učešće oko 100 mladih skijaša i skijašica iz BiH , Evrope I svijeta. Ove godine takmiče se najbolji mladi skijaši iz Argentine, Hong Konga, Novog Zelanda, Brazila, Slovenije, Slovačke, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Bosne i Hercegovine.

Takmičenje promovira mir i prijateljstvo i posvećeno je djeci koja su izgubila svoje živote tokom ratnih dejstava u BiH.

Rukovodstvo SSK smatra da je uspješno organiziranje ovog, već tradicionalnog, međunarodnog takmičenja korak ka vraćanju olimpijskih planina Bosne I Hercegovine, u kalendar Svjetskog kupa, što su naredne aktivnosti koje će se poduzeti u saradnji sa Skijaškim savezom BiH i entitetskim savezima.

Svečano otvaranje manifestacije je u subotu 22. februara u 11 sati dok će se trke održavati u petak, subotu i nedjelju od 08:30.