Dijamant koji će krasiti Jahorinu – gondola

Danas se napisala još jedna stranica istorije olimpijske Jahorine koja će do kraja godine dobiti još jednu turističku atrkciju – Gondolu. Direktor Olimpijskog centra g-din Dejan Ljevnaić i direktor Leitner-a g-din Martin Leitner potpisali su ugovor o izgradnji gondole vrijedan 16.000.000 KM, što potvrđuje činjenicu da je Jahorina dobila još jedan dijamant koji će je krasiti u narednim godinama. Javna nabavka za izgradnju gondole sprovedena je u prethodom periodu i ovo je još jedan veliki projekat za Olimpijski centar Jahorinu, lokalnu zajednicu ali i cijelu Republiku Srpsku.

Izgradnjom buduće gondole, čija je trasa duga oko jedan kilometar, povezivati će se parking kod Vučijeg mosta i vezni puta 1 (Ogorjelica – Poljice) što će dovesti do veće iskorištenosti turističkog potencijala planine. Gondola će imati brzinu od pet do šest metara u sekundi svakog sata što će putovanje u trajanju od 3 minute učiniti nezaboravnim užitkom u razgledanju prirodnih ljepota Jahorine. U planu je da žičara bude opremljena modernim kabinama koje mogu da prime 10 ljudi, što će u konačnici dati mogućnost da svakog sata preveze preko 2,700.00 skijaša, bordera i ostalih ljubitelja planine.

“Izgradnjom ove gondole eliminisaće se guzve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralne staze na planini i ista će raditi u ektremnim uslovima kada su veliki vjetrovi i magla. Gondola će raditi kada druge instalacije ne mogu što nam je bio jedan od osnovnih preduslova za izgradnju i vodilja kada se ova investicija planirala. Uskoro krećemo u radove čiji završetak planiramo do 1. decembra 2019. godine, nakon toga planina će biti bogatija za još jednu zimsku ali i ljetnu turističku atrakciju i da s njom Jahorina više neće biti ista”, istakao je g-din Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

Olimpijski centar Jahorina izrazio je uvjerenje da će budući posjetioci prepoznati napore koji se ulažu u razvijanje uspješnih investiciono-turističkih projekata, promociju planine, događaje, kao i u promociju potencijala turističkog dijamanta Republike Srpske.

Izvor: OC Jahorina