SKIJALIŠTE KOZARA

Skijalište Kozara smješteno je u centralnom dijelu istoimene planine, u srcu Nacionalnog parka Kozara, na lokalitetu Mrakovica.
Mrakovica, središte Nacionalnog parka “Kozara”, udaljeno je od Prijedora 24 km, a od Banja Luke 56 km.
Sa magistralnog puta Banja Luka – Prijedor skrenite u mjestu Kozarac i pratite vijugavi asfaltni put, u dužini od 12 km, koji će Vas dovesti do centralnog parkinga na platou Mrakovica, poslije kojeg prateći put na prvom lijevom skretanju stižete do Skijališta Kozara. U toku su završni radovi na putnoj komunikaciji Gornji Podgradci – Mrakovica, koji bi Skijalište Kozara trebao da poveže sa sjeverne strane planine, prema opštini Gradiška i auto putu prema Hrvatskoj.
Skijalište Kozara se sastoji tri ski staze od kojih su:
– Mrakovica 1 (dužine 700 m) sa ski liftom tipa “tanjir” (kapaciteta 900 skijaša na sat),
– Mrakovica 2 (dužine 850 m) sa ski liftom tipa “sidro” (kapaciteta 1.500 skijaša na sat)
– Skijaška staza za djecu (dužine 200 m) sa “baby” liftom (kapaciteta 450 skijaša na sat).
U sklopu skijališta postoji i uređena staza za sankanje.
Staze Mrakovica 1 i 2 su osvijetljene led reflektorima, te je ljubiteljima skijanja omogućeno i noćno skijanje u terminu od 18:30 do 21:30 sati
Dnevno skijanje je organizovano u terminima od 10 do 16 sati.
Sve ski staze su pokrivene sistemom za vještačko zasnježavanje sa 6 ski topova što omogućava produženje sezone skijanja. Staze su uređene modernim snježnim ratracima, koji stvaraju idealne uslove za skijanje.
Za sve koji nisu skijaši organizovana je ski škola, uz licencirane instruktore skijanja.
U okviru Skijališta Kozara postoji ski rental sa preko 200 pari ski opreme za djecu i odrasle, bordova kao iznajmljivanje dječijih sanki.
Smještajni kapaciteti planine Kozara nalaze su u okviru hotela Monument, motela Bijele Vode, planinarskog doma i bungalova u okviru Nacionalnog parka Kozara.
Jedan od kvalitetnih aduta ovoga skijališta je višegodišnja organizacija SKI KUP-a “Kozara” koji je u kalendaru Ski Saveza RS i BIH a okuplja djecu od 7 do 16 godina koja se takmiče u disciplinama slalom i veleslalom. Tehnički organizatori KUP-a su Smučarski klub Banja Luka i Planinarsko-skijaško društvo Ljubijski Rudar.
U svakom slučaju, preporučujemo da posjetite ovo skijalište i svakako osjetite čari Nacionalnog Parka.
Pogledajte foto galeriju: