Novi sistem za vještačko osnježavanje aktivan na Jahorini – Počela je proizvodnja vještačkog snijega

Olimpijski centar Jahorina započeo je sa proizvodnjom vještačkog snijega neophodnog za osnježavanje ski staza na Jahorini, trenutno je u toku osnježavanje staze Poljice. Sistem vještačkog osnježavanja pušten je u rad i proizvodiće vještački snijeg u kontinuitetu do zvaničnog početka zimske sezone u skladu sa vremenskim uslovima.
Sistem za vještačko osnježavanje čini vodoakumulacija iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega – snježnih topova i lansera.
OC Jahorina je od ove godine opremljen sa 88 lansera i 25 najsavremnijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke Tehnoalpin čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svijetu. Sistemom za vještačko osnježavanje se simulira prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg.

Stanje uživo na stazi “Poljice” možete pratiti OVDJE