Otežan saobraćaj u BiH zbog snijega

Zbog novih sniježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, jutros se vozi po zasniježenom kolovozu. Posebno je otežano kretanje na putnim pravcima: Livo-Šujica, Kupres-Kolo-Tomislavgrad, Glamoč-Priluka-Mlinište kao i na širem području Sarajevskog Kantona gdje su padavine počele jučer u kasnim poslijepodnevnim satima. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije. Na području jugozapadne Bosne, iz BIHAMK-a vozače upozoravaju na povremene jake udare vjetra.

Na jugu zemlje trenutno se saobraća po pretežno vlažnom kolovozu, a skrećemo pažnju i na učestale odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apelujemo na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije BiH, na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Izmjene u režimu saobraćaja

M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-5
Tranzit kroz Sarajevo, zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse.
Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.
M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.
M-16
Jajce- Crna Rijeka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-16.2
Jablanica-Prozor, zbog sanacionih radova saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju. Tokom dana moguće su povremene obustave do 1 sat.
M-17
Zenica, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta, saobraćaj je na petlji Blatuša potpuno obustavljen. Saobraćaj putničkih vozila odvija se preko petlje Radakovo, a teretnih vozila preko 7,5 tona nosivosti regionalnim putem R-445 i preko petlje Lašva.
M-18
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje – mogu saobraćati autobusi M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5 t) i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Regionalni putevi

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta.

Kanton Sarajevo

– Zbog izvođenja neophodnih sanacionih radova obustavljen je saobraćaj u ulici Mehe Porobića (od raskrsnice sa ulicom Oteška do raskrsnice sa ulicom Bare kod Stupa), a vozila saobraćaju alternativnim pravcem. Obustava se ne odnosi na vozila izvođača radova, kao i vozila pravnih i fizičkih lica kojima je sjedište i prebivalište pomenuta ulica.
– Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulici Skenderija.

Mostar

-Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.

OSTAVI KOMENTAR