Proljeće na Bjelašnici: Ne rade ski staze, svi priželjkuju snijeg

Temperature više od prosjeka u januaru ali i nedostatak snježnih padavina ovih dana ostavile su puste bh. planine.

“Proljeće” u januaru privuklo je danas tek nekoliko građana koji su odlučili dan provesti u šetnji na čistom zraku, na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici. Što se snijega tiče, otopio se nakon posljednjih padavina i sada, kako ističu iz Firmi ZOI’84 koja upravlja skijalištem na Bjelašnici i Igmanu, ostaje samo nada da će prognoze meteorologa biti tačne i da će snijeg napokon u danima vikenda doći i do bh. olimpijskih ljepotica.

Nakon prošle zimske sezone koja je bila najuspješnija poslije rata, nadati se je da ova neće biti totalna katastrofa, kažu na Bjelašnici. Adis Mušinović, rukovodilac Službe održavanja mišljenja je da je u ovom momentu rano praviti neke pretpostavke ali da je istina da im vrijeme nije išlo na ruku posljednjih nekoliko sedmica kada su temperature bile izuzetno visoke.

“Na planinama od večeras očekujemo zahlađenje gdje možemo očekivati da ćemo pokrenuti sistem vještačkog osnježavanja tako da možemo pružiti minimalne uslove skijašima, da pokrenemo BX i noćno skijanje“, ispričao je Mušinović za Anadolu Agency (AA).

Kako kaže, rano je govoriti da je ovogodišnja zimska sezona propala ali nekoliko sedmica bez skijanja znači puno za njen uspjeh.

“To znači puno. To je teško palo i nama i skijašima ali ako pogledamo prošlu sezonu gdje smo skijanje imali do polovine aprila. Dakle, ako se ostvare ove trenutne prognoze, ako dobijemo snježne padavine koje meteorolozi predviđaju u narednim sedmicama i u kombinaciji sa niskim temperaturama, sa sistemom vještačkog osnježavanja, mogli bi izvući sezonu“, poručio je Mušinović.

Trenutni na Bjelašnici i Igmanu, ističe, ne radi ništa od vertikalnog transporta.

“U danima vikenda pokrećemo trosjednu žičaru za turiste koji obilaze planinu. Od ski kapaciteta ne radi ništa, sve ski staze su zatvorene, osim baby liftova na Malom polju gdje još uvijek mogu dolaziti ski škole“, ispričao je Mušinović.

Ovih dana, tvrdi, planine uglavnom posjećuju domaći turisti.

“To su uglavnom ljudi koji bježe iz grada i traže ljepše vrijeme. Posjećenost u danima kada je na planinama bilo snijega je bila izuzetna, Znači, skijaši su željni snijega i neku sedmicu dana posjeta je bila izuzetna, na nivou na kojem smo očekivali i više. Svima nam treba taj snijeg. Koliko ZOI-ju tako i skijašima“, dodao je Mušinović.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH (FHMZBiH) u subotu se u BiH očekuje pretežno oblačno vrijeme, u Bosni mjestimično sa slabim snijegom, a u Hercegovini može pasti i malo kiše.

U noći na nedjelju jačanje vjetra u cijeloj zemlji. Jutarnja temperatura zraka većinom između –4 i 1, na jugu zemlje od 1 do 4, a najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 4, na jugu od 4 do 10 stepeni.

Također, i u nedjelju se očekuje pretežno oblačno vrijeme, u Bosni mjestimično sa slabim snijegom, a u Hercegovini nešto manje oblačnosti i uglavnom bez padavina.

Jutarnja temperatura zraka većinom između –4 i 1, na jugu zemlje od 5, a najviša dnevna temperatura zraka između -2 i 3, na jugu od 4 do 8 stepeni.

OSTAVI KOMENTAR