Priča o Norvežaninu koji je donio prve skije u Crnu Goru

Prvi ski klub i škola skijanja na Balkanu su osnovani na padinama Lovćena u Crnoj Gori davne 1892. godine zahvaljujući norveškom kapetanu i avanturisti Henriku Angelu.

Sve je počelo 1891. godine kada je Henrik Angel (1861-1922) došao prvi put u Crnu Goru kako bi upoznao narod koji se stotinama godina bori za svoju slobodu i nezavisnost. Sa sobom je ponio i par skija da bi se lakše kretao po snijegu.

Skije su incijalno bile korišćene za rad i transport mnogo prije nego što su postale sredstvo za zabavu i sport. Najstarija poznata verzija skija je pronađena baš u Norveškoj i smatra se da je stara preko 4.500 godina. Međutim, slike izrezbarene po zidovima pećina i stijena ukazuju na upotrebu skija i znatno prije.

Na zahtjev crnogorskog knjaza Nikole I, Angel se odlučuje da pokrene školu skijanja. Najprije 1892. godine, Angel zajedno sa francuskim profesorom koji je radio u Francuskoj ambasadi na Cetinju, osniva klub “Cetinjsko skijaško društvo” u okviru koga bi se izvodila obuka skijanja. Tako Angel 1893. godine dolazi u Crnu Goru sa sto pari skija i tako počinje prva škola skijanja u Crnoj Gori ali i na Balkanu.

Ideja je bila da ljudi koji žive po planinama nauče da koriste skije u praktične potrebe tokom dugih snježnih zima.

Po povratku u Norvešku i oduševljen crnogorskom borbom za nezavisnost, napisao je četiri knjige u kojima je podijelio svoja iskustva sa ovih putovanja: "Kroz Crnu Goru na skijama" 1895. godine, “Sinovi crnih gora" 1896. godine, “Odvažan narod” 1902. godine i “Mali narod u borbi za opstanak” 1914. godine.

Knjiga “Kroz Crnu Goru na skijama”, koja pokazuje kako se treba boriti za nezavisnost svoje zemlje, je u prvih nekoliko decenija bila među omiljenim kod norveške omladine čime je dodatno doprinijela zbližavanju dva naroda.

Skijanje će tek kasnije dobiti i sportsku formu u Crnoj Gori gdje danas predstavlja značajan aspekt zimskog turizma.

Pored njegovih knjiga prevedenih na crnogorski, uspomena na Angela živi u Crnoj Gori i u vidu nekoliko spomenika i memorijala na Lovćenu ali i kroz dokumentarni film “Skijanje kao misija”. U Norveškoj takođe postoje njegova statua i bista.

Ovaj norveški avanturista se nije zaustavio na Crnoj Gori već je našao novi narod koji je obučavao skijanju – francusku vojsku. Slobodno vrijeme je koristio za planiranje po Alpima ali i vožnju biciklom od Norveške, preko Alpa, do Italije i nazad. Angel se takođe borio protiv Boljševika u ratu u Murmansku na sjeveru Rusije gde je zadobio promrzline i ozljede od kojih je 1922. godine i umro.

OSTAVI KOMENTAR