Četiri skakaonice: Peter Prevc pobjednik novogodišnje turneje

Takmičenjem u austrijskom Bischoshofenu, večeras je okočana 64. po redu novogodišnja turneja Četiri skakaonice, a trijumf je ostvario sjajni Slovenac Peter Prevc.

“Leteći” policajac iz Kranja je slavio sa zbirom bodova od 297.3, ispred Severina Freunda (290,5) i Michaela Hayboecka (282.6).

Sjajni Slovenac je večeras imao i najduži skok takmičenja od 142.5. metara, što je pola metra manje bilo od rekorda skakaonice.

Večerašnjom pobjedom, Prevc je došao i do ukupnog trijumfa na novogodišnjoj turneji, čime je postao drugi Slovenac, kojem je to uspjelo nakon legendarnog, Primoža Peterke, koji je isti poduhvat napravio 1997. godine.

Nakon 64. izdanja novogdišnje turneje, legendarni Sven Hanawald je ostao jedini takmičar sa pobjedama na sve četiri stanice turneje. U ovoj sezoni, Prevc je slavio na tri (Garmisch Partenkirchen, Innsbruck i Bischoshofen), dok je Severin Freund trjumfovao u Obertsdorfu.

Nakon turneje već za vikend se nastavlja takmičenje u svjetskom Kupu, a najboji ski-skakači će se za nove bodove boriti u njemačkom Willingenu, nakon čega slijedi svjetsko prvenstvo u ski-letovima u austrijskom Tauplitzu.

OSTAVI KOMENTAR