Komšić: Iskustva vezana za organizaciju Snježne kraljice dragocjena

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i sekretar Gradske uprave Elvir Hadžiahmetović, tokom službene posjete Zagrebu, sastali su se s gradonačelnikom hrvatske prijestolnice, Milanom Bandićem i njegovim saradnicima.

Tom prilikom razgovaralo se o dosadašnjim iskustvima vezanim za organizaciju FIS utrke Svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica na Sljemenu i mogućnošću njihove primjene u organizaciji zimskog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala – EYOF-a koji je dodijeljen Sarajevu za 2019. godinu.

„Sljemenska utrka se uvijek vrhunski organizira. Iskustva vezana za njenu organizaciju bit će izuzetno dragocjena i korisna za pripremu EYOF-a koji nije samo sportska smotra, već i izvrsna prilika za promociju Sarajeva i BiH. Na EYOF-u se očekuje preko 1600 takmičara iz 50 evropskih zemalja članica Evropskog olimpijskog komiteta“, istaknuo je Komšić.

„Iako je EYOF šire natjecanje od Snježne kraljice s obzirom da traje sedam dana i obuhvata više sportskih disciplina, želimo tijesno surađivati budući da Zagreb ima veliko iskustvo u organizaciji skijaških takmičenja na najvišem nivou“, dodao je Komšić.

Sastanku je prisustvovao i Dragutin Žiljak, rukovodilac skijališta Sljeme. On je naglasio je da je zbog male nadmorske visine koja je između 600 i 800 metara, organizacija Snježne kraljice zahtjevna i traži puno truda i ulaganja, ali da se sve to na kraju isplati.

Nakon sastanka, gradonačelnici su obišli infrastrukturu skijališta na Sljemenu. Dogovoreno je da se na poziv Grada Sarajeva iz Zagreba odazovu vrhunski stručnjaci koji imaju veliko tehničko i organizaciono iskustvo vezano za pripremu skijaških takmičenja.

OSTAVI KOMENTAR