Recept koji vas transportira na austrijska skijališta

Germknedle (Germknodel) su austrijska poslastica napravljena od dizanog tijesta, koje se puni džemom ili neki drugim namazom te kuha na pari, a obično poslužuje na prestižnim skijalištima u ovoj zemlji, piše punkufer.hr

Sastojci za Germknedle:
500 grama bijelog brašna
7 g instant kvasca
1 čajna žličica soli
65 grama šećera
70 grama otopljenog maslaca
250 ml punomasnog mlijeka
1 jaje
1 žumanjak
1 jaje
½ čajne žličice ekstrakta vanilije

Sastojci za nadjev:
10 žličica Nutelle

Priprema:
1. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, sol i šećer) s mokrima (maslac, mlijeko, jaje, dodatni žutanjak i ekstrakt vanilije) pa ih mijesite oko deset minuta. Trebali biste dobiti mekano i glatko tijesto koje nije ni previše ljepljivo ni previše suho.

2. Stavite tijesto u plastičnu posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže sat ili dva, dok se ne udvostruči njegov volumen. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dići.

3. Lagano pobrašnite podlogu na kojem ćete razvući tijesto. Tijesto razvucite u oblik kobasice te podijelite na deset jednakih komada.

4. Svaki komadić tijesta izravnajte, u sredinu stavite žličicu Nutelle, prekrijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i lagano utisnite rubove. Na isti način napravite sveukupno 10 germknedli.

5. Napravljene germknedle lagano pobrašnite, prekrijte krpom i pustite da se dižu još 30 do 60 minuta.

6. Svaku Germnedlu trebali bi kuhati 15 minuta na pari. Ako nemate aparat za kuhanje na pari, zagrijte veliki lonac vode, preko njega stavite pamučnu bijelu krpu (bez ikakvih bojila) i zavežite krajeve da bude stabilna. Na krpu stavite knedle, pa ih prekrijte poklopcem ili drugim loncem, da vam ne pobjegne sva para.

7. Preko vrućih germknedli prelijte rastopljeni maslac u koji ste dodali nešto cimeta i šećera. Prijatno!

OSTAVI KOMENTAR