Skijaški kalendar: Gdje na skijanje od novembra do aprila?

U samom selu Vaujany u Francuskoj nema prometa, a prije ćete naići na zalutalu kozu nego na automobil. S više 179 kilometara staza i ledenjakom, ovo mjesto je idealno za kraj skijaške sezone…

U ovim turbulentnim klimatskim promjenama, skijaši se više ne mogu pouzdati na snježni pokrivač tijekom cijele skijaške sezone. Stoga je važno planirati. Oni koji razmišljaju o ranom ili kasnom zimskom odmoru, trebali bi uzeti u obzir skijališta koja se nalaze na većoj nadmorskoj visini.

Decembar

Za zimski odmor u decembru odaberite destinaciju na većoj nadmorskoj visini, po mogućnosti neku koja se nalazi u neposrednoj blizini ledenjaka, čisto da se osigurate. Pretpostavka je da će sva skijališta koja se nalaze iznad 1800 metara imati snježni pokrivač, a organizatori će zasigurno uložiti dodatne napore da zabjele padine umjetnim snijegom, u slučaju nedostatka pravog. Od kraja novembra pa do početka maja Val Thorens u Francuskoj pokriven je snijegom. Ovo je najviše skijaško selo u Evropi, s nadmorskom visinom od 2000 metara. S više od 495 kilometara staza i ledenjakom, Val Thorens idealno je mjesto za rani ili kasni zimski odmor te za one koji nisu toliko sigurni u svoje skijaške sposobnosti.

Oni malo iskusniji odabrat će Val d’Isere u Francuskoj. Smješten na nadmorskoj visini od 1850 do 3456 metara, Val d’Isere ima 79 žičara, više 300 kilometara staza te neizostavni ledenjak. Najpoznatiji skijaški resort u Alpama nije ujedno i najjeftiniji. No, ovo je mjesto gdje ćete za Božić imati puno snijega, prvenstveno zbog toga jer ima najveći pogon za proizvodnju umjetnog snijega u Evropi.

Porodice će svoje zimsko utočište pronaći u Obergurglu u Austriji koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1950 do 3080 metara. Obergurgl je posebno popularan kod britanskih porodica. S 24 žičare, 110 kilometara staza i ledenjakom idealno je mjesto na kojem ćete svoje klince učiti o prvim “koracima” na skijama. Još se nije dogodila sezona kada ovdje nije bilo snijega, ipak je ovo jedno od onih skijališta koja prva otvaraju svoja vrata svim zaljubljenicima u zimske radosti.

Januar

U januaru nadmorska visina ne igra toliku ulogu, obzirom da su do sada trebale pasti veće količine snijega. Ovo još nije pravi početak skijaške sezone, a obzirom da su božićni blagdani prošli, mogli biste naići na dobre cijene te poprilično prazne skijaške staze. No imajte na umu da je ovo jedan od najhladnijih mjeseci te bi temperature mogle biti poprilično ispod nule.

Za početnike idealno skijalište je Valmorel u Francuskoj, koje se nalazi na 1320 do 2550 metara nadmorske visine. Opremljeno je sa 50 žičara i ima više od 165 kilometara skijaških staza. Ovo je skijaško selo koje je izgrađeno upravo s tom namjenom; da bude skijaško, no unatoč tome središte mjesta izgleda kao da je staro više od stotinu godina.

Oni koji trebaju malo zahtjevnija skijališta u januaru će krenuti na put prema Saalbachu u Austriji, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1003 do 2100 metara. Preko 270 kilometara skijaških staza povezano je s ukupno 70 žičara i gondola. Ovo poprilično veliko skijaško područje prožeto je mnoštvom staza različitih težina. Cijene u Austriji poprilično su razumne pa ne morate očekivati da ćete ovdje ostaviti pravo malo bogatstvo kako bi se dobro zabavili i odmorili.

Porodice bi se u januaru trebale uputiti u Champoluc u Italiji. Pravo planinsko selo odiše skijaškom atmosferom. Tako ovdje nećete naići na luksuzne trgovine i skupe restorane, a ni prevelike gužve. Smješteno je na nadmorskoj visini od 1579 do 3250 metara, a ima više od 200 kilometara skijaških staza povezanih s 45 žičara.

Februar

Ovo je doba kad većina zaljubljenika u zimu i zimske sportove ide na svoj odmor. Stoga vas ni ne trebaju čuditi gužve koje ćete naići na svim skijalištima. Najpogodnije skijalište za početnike svakako je Reberty u Francuskoj koje se nalazi na nadmorskoj visini od 2000 do 3230 metara. S ukupno 495 kilometara skijaških staza i 169 žičara, ovo skijalište može se pohvaliti i činjenicom da se nalazi u neposrednoj blizini ledenjaka. Iako popularno skijalište nije pretrpano nepotrebnim trgovinama. Naći ćete ovdje tek nekoliko dobrih restorana s prekrasnim terasama na kojima možete uživati u suncu.

Oni iskusniji u skijanju u ovom mjesecu trebali bi odabrati Montgenevre u Francuskoj, mjesto koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1850 do 2823 metara te ima ukupno 252 kilometara skijaških staza. Ovo skijalište nalazi se u neposrednoj blizini onih talijanskih, ali unatoč toj blizini može se pohvaliti s puno više snijega.

Porodice u februaru najbolji će zimski odmor pronaći u skijaškom resortu La Plagne u Francuskoj, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1250 do 2050 metara te ima ukupno 383 kilometara skijaških staza. Riječ je o skupini od deset sela a svako od njih ima skijalište s malim nagibom prikladno za djecu i puno širokih staza na kojima djeca mogu steći samopouzdanje. Unatoč tome što sve kuće imaju tradicionalni izgled brvnare, većina od njih je tek nedavno sagrađena.

Mart

U martu već počinje lagani pad sezone, a većina skijaša već je odradila svoje kilometre na skijama. Iako ćete naići na veći broj skijaša nego u novembru, to je ipak zanemarivi broj prema onom od prije mjesec dana kad su skijališta bila dupkom puna. Dani su sve topliji te možete iskoristiti vrijeme provedeno na odmoru kako biste uživali u izležavanju na suncu.

Skijalište koje uvijek u ovo doba godine ima snijeg, a ujedno je idealno za početnike, je ono u Francuskoj pod imenom Peisey-Valladry. Nalazi se na 1250 do 2050 metara nadmorske visine i ima preko 383 kilometara skijaških staza. Oni napredniji i s više samopouzdanja na skijama odabrat će Serre Chevalier u Francuskoj koje se nalazi na 1400 do 2800 metara nadmorske visine. Riječ je o nekoliko sela koja se nalaze uz skijaške staze. Razlog zašto se ovdje dosta dugo zadrži snijeg krije se u tome što se oko svih staza nalazi borova šuma čija sijena omogućava dulje zadržavanje snijega na stazama.

Naprednije skijaše i zahtjevnije staze pronaći ćete u St. Antonu koji se nalazi u austrijskim Alpama. Sa svojim položajem na nadmorskoj visini od 1340 do 2811 metara i s više od 305 kilometara staza, St. Anton idealan je za sve one koji traže malo više uzbuđenja i adrenalina.

Porodični odmor za kraj zime idealan je u Vaujany u Francuskoj. Ako do sada vaša djeca nisu naučila skijati, ovdje će im to zasigurno poći za rukom. U samom selu nema prometa, a prije ćete naići na zalutalu kozu nego na automobil. S više 179 kilometara staza i ledenjakom, ovo mjesto je idealno za kraj skijaške sezone.

OSTAVI KOMENTAR